Gemeente Almere

Start competitie `Vier Kwadranten' Almere

19-06-2009

Ontwikkelgebied de 4 kwadranten, Noorderplassen West De gemeente Almere is op zoek naar een uniek, innovatief en duurzaam woon-zorg concept, dat op de locatie `vier kwadranten' in Noorderplassen West gerealiseerd kan worden. Er is een openbare ontwikkelcompetitie uitgeschreven, waarmee institutionele partijen worden uitgedaagd invulling te geven aan de inhoud en vorm van dit concept. De randvoorwaarden zijn minimaal. Dit geeft de partijen de mogelijkheid zelf een doelgroep te kiezen - bijvoorbeeld ouderen of minder validen
- en te bepalen hoe zij het gebouw of gebouwencomplex vormgeven.

Het concept moet zowel op zorg- als op architectuurgebied bijdragen aan de stad. Partijen moeten dan ook niet alleen een hoogstaand zorgconcept ontwikkelen, maar tegelijkertijd ook een architectonisch hoogwaardig gebouw. Het nieuwe woon-zorg concept vormt een statement binnen de omliggende omgeving.

Omdat de door de gemeente opgelegde randvoorwaarden beperkt zijn, zijn de ontwikkelingsmogelijkheden groot. Zo wordt het benodigde projectbesluit afgestemd op het winnende concept en worden vrijwel geen eisen gesteld aan vorm, afmetingen, materiaalgebruik en uiterlijk van het gebouw. Het gebied is welstandsvrij. Juist het vrij laten maakt de ontwikkelcompetitie bijzonder, omdat hiermee maximale ruimte wordt geven aan initiatieven uit de markt.

Vrije hand
Er zijn voor de inhoud slechts enkele richtlijnen, die voortkomen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Een fundamenteel uitgangspunt is dat de eigen kracht van de bewoners centraal moet staan. De bewoners van de woon-zorg instelling moeten kunnen participeren op het gebied van werk en vrijetijdsbesteding. Het concept staat hiermee niet op zichzelf, maar is een volwaardig onderdeel van de omliggende omgeving. Participatie vindt niet alleen plaats van binnen naar buiten, maar ook andersom. Het concept moet aantoonbaar en actief de interactie zoeken met de omgeving en andere maatschappelijke instellingen. Verdere invulling is vrij, waarmee ook de weg naar een ambitieus en vernieuwend plan is geëffend.

4kwadranten1.jpg Omgeving
De ontwikkellocatie ligt in Noorderplassen West, een water- en bosrijke wijk, die nog volop in ontwikkeling is. In Noorderplassen West worden 2.700 woningen, een supermarkt, scholen en andere wijkvoorzieningen gerealiseerd. De locatie ligt net buiten de woonwijk, en valt te lezen als een groot kwadrant. Het gebied wordt doorsneden door twee doorgaande fietsroutes, waardoor vier kleinere kwadranten ontstaan.

Innovatief en duurzaam
Deelname aan de competitie staat open voor institutionele partijen die in staat zijn om een uitvoerbaar ontwerp aan te leveren, en dat vervolgens ook te realiseren. Ook combinaties van partijen kunnen zich inschrijven. Zo is het mogelijk dat een zorgpartij en een ontwikkelaar zich verenigen, of dat meerdere institutionele partijen een ontwerp opstellen. Uitgangspunt is altijd dat het concept zowel op het gebied van zorg als op het gebied van vormgeving innovatief en duurzaam is.

Beoordelingscommissie
De inschrijving voor de competitie loopt tot 30 september 2009. Een beoordelingscommissie - onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart - zal de plannen beoordelen en een advies uitbrengen aan het college van burgemeester en wethouders. De beoordeling richt zich zowel op de inhoud van het concept, als op het ontwerp. Het college besluit dan nog dit jaar met welke partij verder wordt gewerkt aan een bouwplanovereenkomst.

Nadere informatie
Voor meer informatie over de ontwikkelcompetitie kunt u terecht op deze pagina. Daarnaast vindt op 15 juli een informatiemiddag plaats, van 15:00 tot 17:00 uur, in het Stadhuis Almere. Tijdens deze bijeenkomst kunnen geïnteresseerde partijen meer informatie krijgen. Inschrijven voor deze middag is verplich,t en kan via het e-mail adres 4kwadranten@almere.nl

Pagina('s)


* 4 kwadranten