Gemeente Almere

Nieuw stedenbouwkundig plan Overgooi

19-06-2009

impressie stedenbouwkundig plan overgooi Wethouder Adri Duivesteijn heeft op 19 juni - tijdens de opening van de door Jan des Bouvrie ontworpen `Villa Overgooi' - het nieuwe stedenbouwkundig plan voor de tweede fase van Almere Overgooi gepresenteert. Het plan is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Almere en Jan des Bouvrie, en vormt een raamwerk dat door de toekomstige bewoners wordt ingevuld.

Almere Overgooi ontwikkelt zich tot een steeds aantrekkelijker woongebied in een landschap dat wordt gedomineerd door de omringende natuur. Wat Overgooi - naast deze bijzondere ligging - een eigen identiteit geeft, is het feit dat het gebied in particulier opdrachtgeverschap wordt ontwikkeld. In de eerste fase van Overgooi zijn 128 kavels verkocht. Zes daarvan zijn clusterkavels, waarop vier of vijf woningen worden gebouwd. Daarmee telt de eerste fase van Overgooi ongeveer 150 particuliere opdrachtgevers, die zelf concreet en actief vormgeven aan de eigen woonwensen.

Op verzoek van de gemeente Almere heeft Jan des Bouvrie, samen met de ontwerpers van de gemeente, het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan voor Overgooi geactualiseerd. Het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' ligt aan de basis van het stedenbouwkundig ontwerp: er is een duidelijk kader ontwikkeld, dat door de mensen zélf kan worden ingevuld.

In het nieuwe stedenbouwkundig plan lopen duidelijke assen en diagonalen door het gebied, die het noordelijk en het zuidelijk deel en ook de buurten met elkaar verbinden. Er worden verschillende woonbuurten gecreëerd, elk met een eigen karakter en onderling verbonden door een landschapspark dat momenteel in aanleg is en `De Overgooischezoom' gaat heten. Op de kruising van de noord-zuid as en het landschapspark komt een kleine brink, met ruimte voor kleinschalige voorzieningen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Kenmerkend voor de tweede fase zijn verder de voortzetting van de verkavelingstructuur van de eerste fase, een landgoed dat centraal in het gebied gesitueerd wordt, een gracht die binnen het woongebied wordt getrokken, informele wandelpaden en `groene' straatprofielen met bomen en beukenhagen in de woonstraten. Het gebied krijgt, zoals Jan des Bouvrie zegt, "een ziel en een hart".

De tweede fase van Overgooi omvat ongeveer honderd kavels, variërend in grootte van 1.500 tot 5.000 m². De gemeente start in september 2009 met de verkoop van de eerste 35 nieuwe kavels. Uiteindelijk zullen ruim 900 huishoudens een eigen huis bouwen in Almere Overgooi, één van meest groene en waterrijke wijken van Almere.

De door Jan des Bouvrie ontworpen villa die vandaag werd geopend, dient het komende jaar onder meer als verkooppunt voor Overgooi. Het ontwerp van de woning, de binnenhuisarchitectuur en de tuin sluiten naadloos op elkaar aan. Het huis is een voorbeeld van vernieuwend bouwen en laat zien hoe een moderne woning ook een prachtige sfeer kan hebben.

De afbeelding geeft een impressie van het plan.