CDA

De Vries: Langdurige zorg beter afstemmen op wensen van patiënt

De AWBZ vergoedt de langdurige zorg voor bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, die niet door zorgverzekeraars vergoed wordt.

De huidige AWBZ-zorg is echter nog teveel aanbodgericht en bureaucratisch georganiseerd. Zorgaanbieders moeten daarom de langdurige zorg beter laten aansluiten bij de wensen van de zorgvragers. Daarom moeten zorgvragers zogenaamde âzorg-tegoedbonnenâ kunnen krijgen, die zij zelf kunnen inzetten om de zorg die zij willen in te kopen. Dat heeft CDA-kamerlid Jan de Vries deze week bepleit in een debat over de toekomst van de AWBZ. Zorgvragers moeten ook kunnen kiezen voor zorginkoop door hun eigen zorgverzekeraar. De CDA-fractie is blij met dat kabinetsvoornemen, zodat de huidige bureaucratische zorgkantoren per 1 januari 2012 kunnen worden afgeschaft. Ook vroeg hij bij de indicatiestelling door mandatering meer gebruik te maken van de professionaliteit van zorgwerkers als huisartsen en verpleegkundigen. Dat versnelt de procedures en scheelt ook een hoop papierwerk. Bij een complexe zorgvraag is er naar het oordeel van de CDA-fractie altijd een huisbezoek door een onafhankelijke deskundige nodig. De staatssecretaris erkende dat en zei de CDA-fractie toe snel met voorstellen tot vereenvoudiging van de indicatiestelling te komen.

Jan de Vries: âDe kosten voor de AWBZ dreigen uit de hand te lopen. Daarom wil het CDA dat deze regeling weer beperkt wordt tot de mensen die echt langdurige en intensieve zorg nodig hebben. Dat is de enige manier om ook in de toekomst deze zorg ook te kunnen blijven garanderen voor kwetsbare zorgvragers. Dat vraagt nu keuzes in de AWBZ en een helder eindperspectief voor de langere termijn. Staatssecretaris geef die helderheid en zekerheid en kom tot een glasheldere AWBZ-polis, waarbij iedereen weet waar hij of zij aan toe is. â Helaas schoof de staatssecretaris deze vraag voor zich uit.

Tenslotte vroeg Jan de Vries om bij alle noodzakelijke veranderingen voldoende aandacht te hebben voor de uitvoerbaarheid, kwetsbare groepen en het draagvlak bij diegenen die gebruik maken van de zorg of die zorg moeten uitvoeren.

---