CDA

Jager: Elektronische detentie geen automatisch alternatief

Electronische detentie mag geen vervanging zijn voor een gevangenisstraf. CDA-kamerlid Rikus Jager heeft dat bepleit in debat met staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) over veroordeelde criminelen die hun straf thuis mogen uitzitten met een elektronisch enkelbandje.

In 2005 is het thuis dragen van zoân enkelband als straf ingevoerd in verband met het nijpende cellentekort. Vorig jaar zaten ongeveer tweeduizend personen hun gevangenisstraf thuis uit met een enkelbandje. Het gaat om veroordeelden die van de rechter maximaal drie maanden celstraf hebben gekregen.

Inmiddels is er sprake van een ruim cellenoverschot. Jager vindt dan ook dat de noodmaatregel niet meer aan de orde is en kan worden afgeschaft. Het CDA vindt dat de elektronische detentie als bijzondere voorwaarde of in de laatste fase van de gevangenisstraf of erna best zou kunnen werken. Dat past in een geleidelijke overgang en terugkeer naar de samenleving. âMaar dat is wat anders dan elektronische detentie als alternatief voor gevangenisstrafâ, aldus Jager.
---