CDA

Mastwijk: Geen belemmeringen voor reizende ouderen

De Tweede Kamer vergaderde deze week over ouderen en mobiliteit. Namens het CDA voerde Jan Mastwijk het woord. Mastwijk schetste de ontwikkeling dat door de vergrijzing steeds meer ouderen van de weg gebruik maken.

âWe krijgen steeds meer ouderen in Nederland door de vergrijzing. Daar moeten we rekening mee gaan houden. Ouderen zijn met hun kennis en ervaring waardevol voor onze samenleving. Ze moeten ook kunnen blijven reizenâ.

Mastwijk zet zich ervoor in dat ouderen langer én veilig auto kunnen blijven rijden. Mastwijk: âIk wil graag dat minister Eurlings de mogelijkheid van rijvaardigheidscentra gaat onderzoeken. Die kunnen ouderen tips geven over hun rijstijl en over mogelijke aanpassingen in de autoâ.

Mastwijk wil ook het treinreizen voor ouderen toegankelijker maken. âEen goede informatievoorziening kan dan helpen, bijvoorbeeld met een duidelijke uitleg over hoe de OV chipkaart werktâ. Ook pleitte Mastwijk voor een duidelijk aangegeven plek waar ouderen op hun gemak de trein in kunnen stappen. Mastwijk: âHet wordt steeds drukker op de stations; meer treinen en meer mensen. Een conducteur zou op die plekken de mensen kunnen helpen. Ouderen die slecht ter been zijn kunnen dan geholpen worden bij het instappen, maar ook hun vragen stellen over in welk deel van de trein ze moeten instappen en waar ze wellicht moeten overstappenâ.

Zowel minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) als de Nederlandse Spoorwegen reageerden enthousiast op de ideeën.
---