NVA


Persbericht

Amersfoort / Tiel, 19 juni 2009

NVA en NBVA gaan snel formele fusiebesprekingen aan

Leden in grote meerderheid achter fusieplannen

Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van zowel NBVA als NVA, die deze week zijn gehouden, hebben de leden zich in groten getale achter hun besturen geschaard met betrekking tot het onderzoek naar de mogelijkheden tot het vormen van één nieuwe, grote, krachtige vereniging. Deze nieuwe vereniging zal, als opvolger van NVA en NBVA, moeten zorgen voor een slagvaardige en efficiënte dienstverlening aan het intermediair. Daarnaast zal de nieuwe vereniging een platform zijn voor al haar leden op het gebied van kennisuitwisseling, opleiding en ontmoeting.

Medio 2008 spraken de beide besturen al de intentie uit om een ander deel van de verenigingsactiviteiten, de algemene belangenbehartiging, onder te brengen in de Federatie FIDIN. FIDIN is begin 2009 opgericht als de overkoepelende lobby-organisatie voor financiële intermediaire dienstverlening in Nederland.

Tijdens een FIDIN-bijeenkomst eind maart 2009 gaven de daar aanwezige NVA- en NBVA-leden desgevraagd aan positief te staan tegenover het onderzoeken van de mogelijkheden tot het samenvoegen van de andere activiteiten van de beide verenigingen. Dat enthousiasme heeft zich nu vertaald in steun van de beide ledenvergaderingen voor het voortzetten van dit proces.

Indien en zodra de beide besturen tot een eensluidend voorstel zijn gekomen, zullen zij dit voorleggen aan de leden van de NBVA en NVA. Het is tenslotte uiteindelijk aan de leden om al dan niet in te stemmen met het opgaan van de bestaande verenigingen in één nieuwe vereniging.

In de komende periode zullen alle leden zo nauw mogelijk worden betrokken bij het proces van samengaan en de manier waarop dat geschiedt. Onder andere via enquêtes zullen leden worden gevraagd de ideeën omtrent het nieuw in te richten verenigingsbouwwerk met elkaar te delen. Er zal worden gezorgd voor een evenzo zorgvuldig als voortvarend traject.

In de jaren tachtig mislukte een eerdere poging tot fusie. De nu door de verenigingen ingezette weg mag dan ook "historisch" worden genoemd. Beide verenigingen kennen een rijke historie. De NBVA bestaat dit jaar 100 jaar en heeft bijna 900 leden. De NVA met ruim 650 leden vierde vorig jaar haar zestigjarig jubileum. Gezamenlijk vertegenwoordigen de leden een aandeel in de intermediaire distributie van circa 50 procent. De kantoren variëren van eenmanskantoren tot zeer grote ondernemingen. Ongeveer driekwart van de aangesloten leden heeft echter een kantoor met een omvang van 10 fte of minder. De nieuwe vereniging zal aan al deze leden ondersteuning geven om nog succesvoller te kunnen ondernemen.

Noot voor redactie (