Ingezonden persbericht


PERSBERICHT bestemd voor publicatie - ITs 20 jaar!

14 mei 2009, Amsterdam

Programmering ITs Festival Amsterdam 2009 bekend

Op donderdag 14 mei werd het volledige International Theatre School (ITs) Festival programma voor 2009 bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het Compagnietheater in Amsterdam.

ITs Festival Amsterdam 20 jaar!

2009 wordt een bijzonder jaar voor het International Theatre School (ITs) Festival Amsterdam. Want van 19 27 juni 2009 zal voor de twinntigste keer een nieuwe generatie theatertalent uit binnen- en buitenland de Amsterdamse binnenstad overspoelen. Acteurs, dansers, zangers, mime-spelers, (film)regisseurs en kleinkunstenaars, tijdens ITs presenteert de nieuwste lichting talenten zich in Theater Frascati, De Brakke Grond, De Engelenbak, Theater Bellevue, Rozentheater en Compagnietheater.

Naast optredens uit eigen land zijn internationale producties uit onder andere Perth, Dresden, Londen, Wenen, Kent, Berlijn en Bern te zien tijdens de twintigste editie van het festival. Bovendien kunnen bezoekers deelnemen aan interessante nagesprekken en workshops, samenkomen in een festivallounge en elke festivaldag genieten van een spetterende afterparty in het Compagnietheater.

Persconferentie 14 mei

In het bijzijn van de pers en een intieme groep genodigden (subsidiënten, sponsors, bestuur ITs, jonge theatermakers en talenten, partnners en een aantal prominente 'oud' ITs-ers) blikte presentatrice Hadassah de Boer, samen met 'oud' ITs directeuren Ben Hurkmans en Els Iping, kort terug op de afgelopen twintig jaar. Theu Boermans, regisseur en artistiek directeur van het ITs, presenteerde de nieuwsfeiten en de (inter)nationale toekomstplannen van het ITs Festival Amsterdam. Zo gaan een aantal ITs voorstellingen naar het ACT Festival in Bilbao (Spanje). Ook is dit jaar als pilot de discipline film aan het ITs programma toegevoegd. En is voor het eerst een muziektheaterroute met onder andere opera en musical te bezoeken. Boermans: 'Wij worden het grootste theaterschool festival van Europa.'

Tim Persent, artistiek leider dans van het ITs, gaf een toelichting op het dansprogramma 2009. Het dansprogramma is behoorlijk uitgebreid, met onder andere optredens van LINK Dance Company uit Perth (Australië) en Transitions Dance Company uit Londen (Groot-Brittanië). Ter ere van het 20 jarig bestaan van het ITs is een speciaal samenwerkingsproject ontwikkeld als speciale opening van het dansprogramma. 'Dit project is echt een cadeautje. De vier choreografen hebben allemaal zelf op het ITs gestaan en begeleiden nu de afstudeerders van de beste dansopleidingen van Nederland.'

ITs Festivalkrant 2009

De eerste festivalkrant van 2009 (en de 500.000ste in 20 jaar!) werd op feestelijke wijze uitgereikt aan actrice Halina Reijn. Reijn: 'Ik ben een vaste bezoeker van het ITs. Voor de voorstellingen, maar vooral ook voor de mooie debatten en feestjes. Dus ik ga de krant helemaal uitspitten.'

Sneak preview

Ook was er een exclusieve sneak preview van een tweetal voorstellingen die op het ITs Festival Amsterdam 2009 staan, namelijk:


· Rita Zipora & Band uit de voorstelling Haast, te zien op het ITs op 22 juni, 22.00 uur, Brakke Grond (rode zaal)

Rita Zipora heeft haast! In een theatrale muziekvoorstelling speelt deze derdejaars student Jazz-zang met haar zeskoppige band een verrassende mix van tango, jazz en popmuziek. Liedjes over het verlangen naar geborgenheid en tegelijkertijd de drang om vrij te zijn. Een jonge vrouw die samen wil zijn, maar nu even alleen gelaten wil worden; die wil trouwen, die zeer zeker nooit zal trouwen; die een hekel heeft aan files en die nooit gehaast is.


· Besim Hoti met een urban danssolo op muziek van J.S. Bach uit de voorstelling Talent on the Move 2009 (Leading Edge), Codarts Rotterdamse Dansacademie, te zien op het ITs op 25 juni, 19.00 uur, Compagnietheater

Awardshow en eindfeest op 27 juni 2009

Bekend werd gemaakt dat comedian Hans Teeuwen de presentatie van de ITs Awardshow op 27 juni voor zijn rekening neemt. DJ Maestro, bekend van o.a. Blue Note, zal het festival vervolgens swingend afsluiten.

Nieuwe website

De nieuwe ITs Festival Amsterdam website is gelanceerd. Op www.itsfestivalamsterdam.com is de volledige programmering en uitgebreide informatie over alle voorstellingen vanaf nu te vinden. Daarnaast kunnen hier vanaf vandaag online tickets worden gekocht voor alle festivalproducties.

Press kit

Op www.itsfestivalamsterdam.com kunt u (onder media/presskit) persberichten en high resolution beeld downloaden. Een digitale programmakrant is op te vragen via publiciteit01@itsfestival.nl.