Woonbond


15-05-2009

Symposium Jongerenhuisvesting in de grote steden

De Woonbond organiseert in samenwerking met de SSH Utrecht op 19 juni het landelijk symposium Jongerenhuisvesting in de grote steden. We bieden een gevarieerd programma met debat, presentaties en een korte excursie naar de City Campus MAX.

Het debat wordt gevoerd aan de hand van twee presentaties. Eén over de inzet van Groningse jongeren om huren betaalbaar te houden en één over de inspanningen van de SSH Utrecht om de huisvesting van jongeren uit te breiden en te verbeteren.

In het tweede deel van de middag volgt een bezoek aan City Campus Max, waarmee een kijkje in de toekomst van de jongerenhuisvesting wordt geboden. Het betreft een revolutionair concept voor de huisvesting van jongeren, dat nu in Utrecht wordt gerealiseerd en dat waarschijnlijk in andere studentensteden navolging krijgt. De belangstelling ervoor onder studentenhuisvesters is in ieder geval enorm.

Voor meer informatie klik hier. (zie onderaan)

Regiosymposium West: De financiën van corporaties helder uitgelegd

De financiën van corporaties zijn sinds kort openbaar toegankelijk dankzij de publicatie 'Corporatie in perspectief' van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Van elke individuele corporatie is nu de financiële spankracht zichtbaar en de wijze waarop zij aan hun taakstellingen voldoen. Ook wordt inzichtelijk wat uw corporatie, ten opzichte van andere corporaties, uitgeeft aan leefbaarheid, onderhoud en op het gebied van wonen en zorg.

Tijdens het symposium wordt op heldere wijze uitgelegd hoe de financiën van de corporatie in elkaar zitten. Medewerkers van het CFV vertellen over dit instrument en hoe de gegevens in de praktijk zijn te gebruiken. Tijdens workshops wordt vervolgens ingegaan op concrete vragen over de financiën van corporaties. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke vragen u graag beantwoord wilt zien.

Na afloop bent u (beter) in staat de financiële positie van uw verhuurder te overzien. Dat inzicht kan u helpen bij het beantwoorden van bijvoorbeeld de vraag of de verhoging van de streefhuur noodzakelijk is om bijvoorbeeld geplande renovaties te bekostigen. Ook aan de gevolgen van de Vennootschapsbelasting, de Vogelaarheffing en de financiële crisis wordt ruime aandacht besteed.

Programma

13.00 uur Ontvangst en inschrijving

13.30 uur Opening symposium
door de dagvoorzitter

13.35 uur De financiën van corporaties in woelige tijden door Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond

14.15 uur 'Corporaties in perspectief' nader toegelicht. door Mark Botermans en Jeroen Haket, beleidsadviseurs van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

PAUZE

15.20 uur Workshops
onder leiding van districtsadviseurs van het Centraal Fonds Volkshuisvesting wordt ingegaan op concrete vragen.

16.20 uur Conclusies en aanbevelingen
de dagvoorzitter sluit af met de conclusies en aanbevelingen van het symposium.

16.30 uur Afsluiting met een drankje

Voor wie?
Het symposium is toegankelijk voor lidorganisaties actief in de corporatiesector van de Woonbond uit de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Kosten
Deelname is gratis. Voorafgaand aan het middagsymposium is het mogelijk om deel te nemen aan een gratis rondleiding in het Stadhuis van Utrecht.

Aanmelding
Via de verwante link 'Aanmelden' kunt u zich online aanmelden. Na aanmelding ontvang u een bevestiging en routebeschrijving.