KNHS


Nationaal Kampioenschap SGW op recreatiegebied Vlietland 18 mei 2009

De toewijzing van het Nationaal Kampioenschap SGW, 19 tot en met 21 juni, van de KNHS aan Stichting Eventing Zuid Holland is een kroon op het werk dat deze samenwerking van paardensportverenigingen Koningin Emma uit Wassenaar en de Blesruiters uit Stompwijk in de laatste jaren hebben verricht.

Samengestelde (men)wedstrijd (SGW/SGWM)
Een SGW is de meest veelzijdige tak van ruitersport die er bestaat. Eén combinatie van paard en ruiter dien t voor het klassement een dressuurproef, een springparcours en een cross country te rijden. De cross country is het spectaculairste onderdeel, de paarden leggen in galop een traject af van ongeveer 3 kilometer lengte , waarbij onderweg zon 20 sprongen zijn geplaatst die overwonnen moeten worden. Voor de menners, die één of meerdere paarden voor de wagen gespannen hebben, is er ook een dergelijke wedstrijd. Zij leggen een dressuurproef, een vaardigheidsparcours en een marathon af die gezamenlijk het klassement vormen. De marathon bestaat uit verschillende kilometerslange trajecten, waaronder een hindernistraject. Bijzonder spectaculair om te zien hoe deze menners in volle vaart hun paarden met wagen door de nauwe doorgangen sturen!

Crossbouwers aan de slag
In de jaren van samenwerking groeide de SGW van de Stichting Eventing Zuid Holland uit van een zeer bescheiden wedstrijd voor regionale ruiters tot een landelijk bekend evenement waaraan jaarlijks enkele Duitse en Belgische deelnemers een internationaal tintje geven. Het is voor de organisatie, die geheel uit vrijwilligers bestaat, een enorme opsteker dat zij het vertrouwen van de KNHS hebben gekregen om dit belangrijke kampioenschap te mogen organiseren. Het vele werk van de organisatie is voorlopig nog onzichtbaar, echter op Vlietland is de bouwploeg al druk bezig om de door crossbouwers Cees de Jong en Martin Spruijt ontworpen hindernissen op te bouwen.

Koningin Emma 75 jaar
Het evenement krijgt een extra feestelijk tintje door het 75 jarig jubileum van de paardensportvereniging Koningin Emma. Op zaterdag 20 juni vanaf 19.00 uur zal er een receptie gehouden worden. In verband met de viering van het jubileum zoekt de vereniging contact met alle oud-leden. Zij worden verzocht zich te melden bij bestuurslid Annemarieke van Rijssel Oostdorperweg 120 2242 NN Wassenaar tel 06-29200332 e-mail annemarieke@prettel.nl .

Agenda
Noteer de data alvast in uw agenda. De toegang is als altijd gratis en u kunt tijdens uw sportieve wandeling of fietstocht door het prachtige recreatiegebied Vlietland onderweg genieten van heerlijke paardensport.