Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 17 juni 2009

Orgelfestival Holland 2009 klinkt door op Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 19 juni luidt mevrouw Magie Hamilton uit Londen de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Mevrouw Hamilton is hoofdredactrice van het internationaal gezaghebbende tijdschrift 'Choir & Organ'. Zij is in Alkmaar vanwege het tweejaarlijks 'Orgelfestival Holland 2009', dat van 19 tot en met 28 juni in Alkmaar plaatsvindt. Stadsbeiaardier Christiaan Winter zet met de bespeling van het carillon van de Waagtoren het festival extra luister bij.

Orgelfestival Holland 2009

Carillon
Het carillon van de toren van Waaggebouw, dat met ingang van dit seizoen wordt bespeeld door de nieuwe stadsbeiaardier Christiaan Winter, zal over het Waagplein en de kaasmarkt klinken rond 11.00 u. De gasten zullen de Waagtoren beklimmen om het spel van Christiaan Winter van dichtbij te kunnen bekijken en beluisteren. Speciaal voor deze gelegenheid speelt Winter bewerkingen van bestaande orgelmuziek.

Kaasbel
De bel van de kaasmarkt wordt geluid door mevrouw Hamilton in aanwezigheid van de juryleden van het Orgelfestival. Na het luiden van de kaasbel verzorgt de kaasvader, de baas van het kaasdragersgilde, een rondleiding over de kaasmarkt. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593, die jaarlijks wordt bezocht door ca. 100.000 mensen. De kaasmarkt is als toeristische attractie bekend tot ver over de landsgrenzen. De kaasmarkt wordt gehouden van de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september 's morgens van 10.00 tot 12.30 uur.