Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Rites de Passage:

het overgangsritueel van Glaspaleis naar SCHUNCK*

Rites de Passage is de naam en het motto voor de openingsmanifestatie die de overgang markeert van het voormalige Glaspaleis naar SCHUNCK nieuwe stijl. Een herkenbare en voorbeeldstellende culturele- en educatieve instelling die binnen de context van Parkstad Limburg dé dynamo is voor de totstandkoming van een kritische, artistieke en culturele ontmoeting tussen de wijk en de wereld. Met Rites de Passage viert SCHUNCK* deze overgang. Rites de Passage opent op vrijdag 19 juni om 18.00 uur en duurt t/m zondag 6 september 2009.

Rites de Passage is als totaalproject op allerlei niveaus het visitekaartje van het nieuwe SCHUNCK*. Niet om het einde van een ontwikkeltraject te markeren, maar om te laten zien wat de doorontwikkeling zoal heeft opgeleverd en wat SCHUNCK* als belofte nog in petto heeft. In het project komt de nieuwe koerslijn tot uiting. Ook toont SCHUNCK* haar internationale ambities, door de samenwerking te zoeken met buitenlandse conservatoren en het exposeren van met name niet-westerse kunst. Naast een centraal, overkoepelend tentoonstellingsproject vinden er flankerende presentaties vanuit de literatuur, muziek, architectuur en film plaats.

Tentoonstelling

De internationaal en lokaal georiënteerde tentoonstelling Rites de Passage bestrijkt het hele gebouw en is samengesteld, naast het eigen team, door twee gastcuratoren: Pier Luigi Tazzi (Italië, Thailand) en Rich Jacobs (Verenigde Staten). Pier Luigi Tazzi, onder andere betrokken bij Dokumenta 9, legt het accent van de tentoonstelling op drie aspecten. Naast de antropologische benadering met een focus op de adolescentie, staat een invalshoek die zich op het circuit van de kunsten richt. Wie hoort er bij, wie niet? Het project wordt daarnaast als een overgangsritueel beschouwd waarbij zowel publiek alsook maker niet alleen als getuige, maar ook als protagonist het overgangsritueel ondergaan. Daarbij staan kunstenaars uit Thailand, Azië en Afrika centraal waaronder Abdel Abdessemed, George Adéabo, Liang Yuan Wei, Shao Yinong & Mu Chen, Weal Shawky en Xu Zhen. De tweede gastconservator, Rich Jacobs (Verenigde Staten) benadert het thema Rites de Passage via een bijzonder jeugdfenomeen. De door hem samengestelde tentoonstelling focust op de 'Zines', zelfgemaakte tijdschriften van de skateboardcultuur uit de jaren '80 in Californië die een aantal inmiddels bekende kunstenaars heeft voortgebracht zoals Barry McGee, Thomas Campbell en Ed Templeton.

Literatuur

De relatie tussen het fenomeen Rites de Passage en literatuur wordt zichtbaar in het genre 'Bildungsroman', waarin de emotionele, morele en intellectuele ontwikkeling van de protagonist, het hoofdpersonage, centraal staat. In een drietal lezingen onder de noemer 'Volwassen worden in de literatuur', van respectievelijk Ben van Melick, Dick Disselkoen en Jos Hodenius, komt het genre en zijn specifieke kenmerken aan bod, rijk geïllustreerd met voorbeelden. De lezingen vinden plaats op dinsdag 28 juli, dinsdag 4 augustus en dinsdag 11 augustus, aanvang 19.30 u.

Rites de Passage stelt ook processen van menselijke migratie en globalisering op de voorgrond. Nederlandse 'migrantenschrijvers', afkomstig uit Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika bevinden zich op een snijvlak tussen culturen en bekleden daarmee een unieke positie in het Nederlandse schrijverslandschap. Eén van deze auteurs is Abdelkader Benali. Hij debuteerde op zijn 21e met het bekroonde 'Bruiloft aan zee' en wordt sindsdien (vaak tot zijn ergernis) een geslaagd voorbeeld van de 'migrantenliteratuur' genoemd. Lizet Duyvendak (OU) spreekt op dinsdag 1 september, om 20.00 uur, met hem over zijn schrijverschap in of tussen twee culturen.

Muziek

In de passage van het Glaspaleis naar de nieuw aangebouwde muziekschool is een tentoonstelling te zien van beeldende kunst en mode in relatie tot muzikale composities met hetzelfde thema. Ook komt het thema aan bod in een reeks concerten. Op zaterdag 4 juli is er een Bach Passage: een muzikale trilogie rond J.S. Bach (1685-1750) op drie locaties: een orgelconcert door Fons van der Linden in de Annakerk op het Bekkerveld, een concert van Willem van Ekeren die in de filmzaal van SCHUNCK* Bach-Bukowski speelt en een heerlijke Bach-MIX in SCHUNCK* Café. Op dinsdag 25 augustus treedt vervolgens het Searing Quartet op met A Music in Art Attempt (20 u, niveau +5). Ensemble '88 sluit op zaterdag 5 september om 18.00 uur af met Concert Lamento (SCHUNCK en na de pauze op het Pancratiusplein).

Architectuur

Het architecturale perspectief op Rites de Passage richt zich op het meest voor de hand liggende en tegelijkertijd meest sprekende onderdeel van de tentoonstelling: het gebouw zelf. Zijn geschiedenis vanuit een architecturale zienswijze is in een essay in het SCHUNCK Handboek opgenomen. Anderzijds is het gebouw voor de tentoonstelling Rites de Passage opnieuw ingericht, functies zijn verschoven om meer ruimte te creëren voor presentaties van hedendaagse kunst en er is voor een nieuwe presentatie gekozen in de tentoonstellingsarchitectuur, -equipement en bewegwijzering.

Handboek SCHUNCK

Bij Rites de Passage is er een "handboek" SCHUNCK verschenen; een catalogus die behalve over de projecten van Rites de Passages informatie geeft over alles wat met SCHUNCK* te maken heeft. Het handboek SCHUNCK is voor E 24,95 verkrijgbaar bij SCHUNCK*.

Rites de Passage: 20 juni t/m 6 september 2009

SCHUNCK*, Bongerd 18, Heerlen / entree: E 3,50
Openingstijden: di-vr: 11-17 u, do ook 17-20 u (toegang gratis); za-, zon- en feestdagen: 13-17 u

Kaartverkoop: balie SCHUNCK* en via VVV Zuid Limburg (0900-555 9798)

www.schunck.nl

//////////////////

Noot voor redacties

Persinformatie (