VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 18 juni
2009/051/MS

Verbeterde behandeling eierstokkanker mogelijk
Nieuwe toepassing bestaand medicijn remt tumorgroei

Eierstokkanker is een zeer slecht behandelbare kanker bij vrouwen. Doordat deze vorm van kanker vaak laat wordt opgemerkt is behandeling en genezing lastig. Een nieuwe toepassing van het bestaande middel docetaxel kan aanzienlijke verbeteringen in de behandeling opleveren. Door toediening van zeer lage doseringen docetaxel wordt de vorming van nieuwe bloedvaten verhinderd en remt het de beweeglijkheid van tumorcellen, met als gevolg mogelijke remming van uitzaaiing. Promovendus Marcel Bijman ontdekte deze nieuwe invalshoek voor de behandeling van eierstokkanker tijdens zijn experimentele onderzoek van kankercellen. Bijman promoveert vrijdag 19 juni aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Bijman onderzocht met name nieuwe invalshoeken voor de behandeling van eierstokkanker door gebruik te maken van het medicijn docetaxel: een middel dat standaard gebruikt wordt bij chemotherapie voor verschillende kankertypen. Bijman vond dat de toediening van een lage dosering de groei van bloedvaten en bewegelijkheid van tumorcellen beperkt. Daarnaast is een voordeel dat de patiënt mogelijk minder bijwerkingen krijgt door de lagere dosering docetaxel. Ook vond Bijman dat bij een combinatie van docetaxel met twee andere medicijnen (pertuzumab en cetuximab) bepaalde typen tumorcellen die resistent leken te zijn veel beter reageerden op de docetaxel. Dit is een hoopvolle ontwikkeling voor de behandeling van eierstokkankerpatiënten. Nader onderzoek is nodig om de resultaten geschikt te maken voor de directe behandeling van patiënten.

Eierstokkanker is na borstkanker een van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Met name vrouwen op leeftijd en vrouwen in de overgang krijgen te maken met eierstokkanker. Op dit moment bestaat de behandeling voornamelijk uit het chirurgisch verwijderen van zoveel mogelijk aangetast weefsel gevolgd door een intensieve chemotherapeutische behandeling.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450.

Achtergrondinformatie (