GGZ Nederland sleept minister Klink voor de rechter

19/06/2009 07:56

GGZ Nederland

GGZ Nederland zal een kort geding aanspannen tegen minister Klink over zijn voornemen om de tarieven in de ggz met 3,5 procent te verlagen. Klink zegt dat deze maatregel noodzakelijk is om de zorguitgaven binnen het afgesproken Budgettair Kader Zorg te houden. GGZ Nederland vindt deze maatregel onaanvaardbaar en onterecht.

Financiële malaise

De redenering van de minister klopt niet volgens GGZ Nederland. Klink verdedigt zijn maatregel met een verwijzing naar de kennelijk in 2008 geboekte overschrijding in de ggz van 185 miljoen euro. Maar hoe hij aan dat bedrag komt, is niet helder. Harde cijfers ontbreken. Bovendien, àls de overschrijding inderdaad is opgetreden, dan ligt dat niet alleen aan de instellingen. Het ligt ook aan de minister zelf, die de groei in 2008 duidelijk te laag geraamd heeft. En het ligt aan de zorgverzekeraars, die kennelijk te veel zorg hebben ingekocht waar hun klanten voor verzekerd zijn -en die door instellingen gewoon geleverd wordt.

De sector is het afgelopen jaar financieel verzwakt door de invoering van de DBC-systematiek en problemen met bevoorschotting en daarmee gepaard gaande dure bankleningen. De nu voorgestelde bezuiniging zou een aantal ggz-instellingen in de problemen kunnen brengen

Argumenten

De groei van de ggz is voornamelijk veroorzaakt door een toename van de vraag naar geestelijke gezondheidszorg. Volgens GGZ Nederland zou de minister nu juist die groeiende vraag moeten afremmen met een beleid gericht op preventie of bijvoorbeeld door het verhogen van het eigen risico.

De branchevereniging is bang dat door de maatregel de wachtlijsten zullen oplopen.

Een ander punt van kritiek op de maatregel is dat de minister met deze ingreep in de tarieven de net ingevoerde nieuwe concurrentieverhoudingen in de ggz weer op slot zet. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland: 'Elke prikkel om efficiënter en effectiever te gaan werken in de sector verdwijnt hiermee. Juist die prikkel op de langere termijn kan er voor zorgen dat de ggz betaalbaar blijft. Klink moet op die markt vertrouwen, de ingezette koers onverkort voortzetten en besparingen realiseren door de vraag af te remmen'.