Landstede

Studenten redden canyonguide in Italiaanse Alpen

Vijf buitensportstudenten en twee begeleiders van de Landstede-opleiding Sport & Bewegen in Zwolle, kregen tijdens een opleidingsweek in Italië de schrik van hun leven. Tijdens het canyoningen gleed de Italiaanse canyonginstructeur uit en viel van een 10 meter hoge waterval naar beneden. De studenten bevrijdden de canyoneer vervolgens uit zijn benarde situatie.

De instructeur brak wonder boven wonder alleen zijn enkel. Een rotsblok van 40 centimeter doorsnee miste vervolgens op een haar na zijn hoofd en kwam met een smak op zijn bovenbeen.

Hij werd opgevangen door de studenten. Omdat de instructeur in de 20 meter diepe canyon geen bereik had, bedachten de studenten en begeleiders een ingenieus katrolsysteem waarmee de canyoneer - en alle studenten - uit de canyon werden getakeld. Vervolgens werd de instructeur verder in veiligheid gebracht: vier studenten tilden de man tussen zich in de berg af richting de gealarmeerde 4-wheel-drive.

Toen de reddingsoperatie achter de rug was besefte de studenten dat ze een sterk staaltje teamwerk hadden afgeleverd. In deze kritische beroepssituatie wisten ze zich feilloos staande te houden, aldus (trotse) docent Arian van Arkel.

Canyoningen
Canyoningen is een spectaculaire outdooractiviteit waarbij de natuurlijke loop van het smeltwater wordt gevolgd. Hierbij moeten afdalingen worden gemaakt door watervallen, van hoogten worden gesprongen in diepe uitgesleten poelen en natuurlijke uitgesleten glijbanen worden gevolgd.

Bij het canyoningen draagt iedereen een neopreenpak, worden er helmen gedragen en wordt er gezekerd afgedaald. Dit ongeval was het gevolg van meerdere ongelukkige momenten en was eigenlijk domme pech. Een menselijke fout is niet gemaakt.