Ondanks arrest Hoge Raad géén rechten voor homo-echtparen op Antillen.

19/06/2009 03:00

Homo Lesbische Federatie Nederland (HLBF)

Willemstad NA/A-Breda,

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft in hoger beroep bepaald dat een in Nederland gehuwd lesbisch echtpaar publiekrechterlijk geen rechten kan ontlenen aan hun huwelijkse staat.

Dit ondanks de uitspraak van de Hoge Raad van 13 april 2007 waarin is bepaald dat aan een in Nederland gesloten huwelijk tussen personen van gelijk geslacht, ingevolge artikel 40 van het Statuut van het Koninkrijk, rechtskracht en rechtsgevolgen dienen te worden verleend in het gehele Koninkrijk, ook indien de rechtsgevolgen niet aansluiten bij de plaatselijke opvattingen.

Het Hof schrijft in haar vonnis: "De Beschikking van de Hoge Raad van 13 april 2007 heeft niet tot gevolg dat, - -, door opneming van de huwelijksakte in het register van de burgerlijke stand de partner echtgenoot van de verzekerde is in evenbedoelde zin."

Het Hof heeft dit oordeel geveld in een zaak waar een lesbische vrouw haar echtgenote en kind als medeverzekerd gezinslid wilde inschrijven voor hun ziektekostenverzekering.

HLBF voorzitter André van Wanrooij is zeer teleurgesteld over het vonnis; "Het houdt concreet in dat een homoseksueel echtpaar dat bij de Burgerlijke Stand als gehuwd wordt erkend, door instellingen en de overheid als ongehuwd mag worden behandeld. Hiermee creëert het Hof een onaanvaardbare rechtsongelijkheid tussen gehuwde echtparen van gelijk en verschillend geslacht. Een rechtsongelijkheid waar de discriminatoire grondslag van af druipt. Terwijl in de gehele wereld, ook in Latijns-Amerika, het Nederlandse recht van homoseksuelen om te huwen navolging krijgt, is het in ons eigen Koninkrijk klaarblijkelijk onmogelijk om Nederlandse staatsburgers gelijk te behandelen."

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba is het hoogste rechtsorgaan in deze zaak. Een beroep is nog enkel mogelijk bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.