De Unie


18/06/2009
Vakbond De Unie ongerust over nog meer ontslagen bij HP/EDS

18 juni 2009

Gisterenmiddag (donderdag 18 juni) maakte HP/EDS bekend dat - als gevolg van de economische recessie â tot eind 2010 nog eens 302 banen te zullen komen te vervallen. Dit banenverlies komt bovenop de eerder aangekondigde banenreductie van 421 arbeidsplaatsen. Hiermee komt het totaal op ruim 700!

Huug Brinkers, bestuurder van vakbond De Unie, is niet verrast door de aankondiging, maar wel over het aantal ontslagen. âAl eerder hadden ons signalen bereikt dat HP met de Europese Ondernemingsraad in overleg was over reductie van banen in Europa. We hadden alleen niet verwacht dat het in Nederland wederom om honderden banen zou gaan. Daarom is het voor ons van groot belang dat HP/EDS komende weken aannemelijk maakt dat deze reorganisatie echt onvermijdelijk is. Daarbij is voor ons het werknemersbelang zeker niet ondergeschikt aan het aandeelhoudersbelang. Vooral omdat tot voor kort HP nog fantastische resultaten heeft geboektâ.

Op dit moment zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden over de aangekondigde reorganisatie. De Unie heeft HP/EDS om een toelicht gevraagd en tevens verzocht afspraken te maken over de opvang van de sociale consequenties. âHet huidige Sociaal Plan loopt nog door tot eind dit jaar en is gebaseerd op de oude Kantonrechtermaatstaf. Omdat deze voorgenomen reorganisatie doorloopt tot eind 2010 en HP eerder al had aangegeven het sociaal plan verder te willen versoberen, willen we daar nu duidelijkheid over. Geen verrassingen dus! Ons uitgangspunt daarbij is dat alle medewerkers die te maken krijgen met de gevolgen van deze reorganisatie, in ieder geval gelijk behandeld zullen gaan wordenâ, aldus Brinkers.

---