35% van de Nederlanders weet niet wat partnerpensioen is

19/06/2009 08:30

Stichting Pensioenkijker

Jaarlijks overlijden er meer dan 50.000 mensen die gehuwd zijn. Helaas hebben ze geen idee hoe de financiën van de achterblijvende partner er uitzien. 35% van de Nederlanders tussen de 21 en 65 jaar blijkt niet te weten wat partnerpensioen is. Dit gegeven komt uit onderzoek dat in opdracht van de Stichting Pensioenkijker.nl en CentiQ, Wijzer in geldzaken, door TNS Nipo is uitgevoerd.

Wat is partnerpensioen?

Op de vraag wat partnerpensioen is, geeft 35% van de ondervraagden een fout antwoord of weet het niet.12% Van de mensen denkt dat het partnerpensioen gelijktijdig met het ouderdomspensioen, aan de partner wordt uitgekeerd. Deze mensen krijgen straks een veel lager inkomen dan verwacht. Ook de groep van 9% die denkt dat het partnerpensioen het pensioen is, dat de werkende partner krijgt uit de eigen pensioenregeling, wordt straks verrast met een lager gezinsinkomen. Het partnerpensioen is het pensioen dat na overlijden van de deelnemer, aan de partner van de deelnemer wordt uitgekeerd.

Jongeren weten iets beter wat een partnerpensioen is dan oudere ondervraagden. In de leeftijdscategorie 21 tot 35 jaar geeft 71% het juiste antwoord tegenover slechts 62 % van de 50 plussers.

Hoe hoog is het partnerpensioen?

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan te verwachten dat na zijn of haar overlijden, de partner een inkomen zal hebben dat meer dan 61% van het huidige gezinsinkomen bedraagt. Deze inschatting is optimistisch, aldus Elske ter Veld van Pensioenkijker.nl. Bij een modaal inkomen zal het partnerpensioen vaak hooguit 35% van het inkomen bedragen dat de overledene daarvoor verdiende. "Als de partner die het meest verdient, overlijdt is het onwaarschijnlijk dat het verwachte inkomensniveau na een overlijden wordt gehaald", stelt Ter Veld. Als er geen recht is op een Anw-uitkering, kan er sprake zijn van onvoldoende inkomen voor de achterblijvende partner.

De ondervraagden zijn zich wel bewust van het feit dat hun inschatting onjuist kan zijn. Na het maken van de inschatting van het gezinsinkomen na overlijden geeft 78% van de ondervraagden aan, helemaal niet zeker te zijn of de eigen inschatting wel juist is.

Pensioenkijker.nl geeft op haar site en in de brochure 'Hoe blijft je gezin achter?' uitgebreid voorlichting over het partnerpensioen. Belangrijke informatie over het eigen partnerpensioen kan iedere deelnemer aan een pensioenregeling vinden op het jaarlijkse pensioenoverzicht.





http://www.pensioenkijker.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,