Partij van de Arbeid

PvdA, JS lanceren geen-schuld.nl

19-06-2009 08:24

Om meer aandacht voor schulden onder jongeren te krijgen lanceren PvdA-kamerlid Hans Spekman en JS-voorzitter Sven Stevenson de website www.geen-schuld.nl. Op de site gaan ze met jongeren in discussie over manieren waarop het schuldenprobleem kan worden aangepakt. De uitkomsten zullen worden gebruikt voor een aanvalsplan.

Ga naar www.geenschuld.nl

Groeiende schulden
In een razend tempo lijken steeds meer jongeren gebukt te gaan onder problematische schulden. Schulden van meer dan 10.000 euro zijn geen uitzondering meer en honderden jongeren worden jaarlijks failliet verklaard. Als deze trend zich blijft doorzetten, zijn de maatschappelijke gevolgen niet te overzien, is de waarschuwing van de PvdA en de Jonge Socialisten die zich gezamenlijk in de schuldenproblematiek hebben verdiept. Het onderwerp moet bovenaan de politieke agenda komen te staan.

Aanvalsplan hard nodig
Door op de site met de jongeren te discussiëren, willen de JS en Spekman weten hoe jongeren denken over hun eigen lifestyle en de rol van bijvoorbeeld telefoonbedrijven en dubieuze sms-abonnementen. De uitkomsten moeten resulteren in een aanvalsplan om de schulden onder jongeren tegen te gaan.

Dat aanvalsplan is hard nodig. Twintig procent van de schooluitval op ROCs heeft te maken met schulden onder jongeren: dat moet terug naar nul. Een goede opleiding is namelijk juist een basisvoorwaarde om financieel zelfstandig te kunnen zijn, aldus Hans Spekman. Sven Stevenson deet deze conclusie: Alle seinen staan op rood. Een grote meerderheid van jongeren geeft aan over te weinig financiële kennis te beschikken. Ze raken het overzicht kwijt en dan gaat het snel mis. Het is zo gemakkelijk om tegenwoordig voor honderden euros te verbellen op je mobieltje of om een scooter op afbetaling te kopen.

Beleid schiet tekort
Het beleid om schulden onder jongeren te voorkomen en te genezen schiet momenteel nog tekort. Het is versnipperd en verschillende maatregelen sluiten niet op elkaar aan. Dat heeft volgens Spekman deels te maken met de complexiteit van de problematiek: jongeren zijn deels verantwoordelijk voor hun eigen gedrag, maar banken en bedrijven spelen evenzeer een kwalijke rol door veel te makkelijk met kredieten over de brug te komen. School, politie en hulpverlening lijken elkaar nog te weinig te vinden om passende hulp te bieden aan risicojongeren in financiële problemen.

Oproep aan alle partijen
De PvdA en de Jonge Socialisten zullen in de Tweede Kamer vragen of alle partijen willen meedenken over het aanpakken van de schuldenproblematiek. We zullen het totaalplaatje moeten bekijken: van pokeren tot scooterboetes, illegale handeltjes, dure merkkleding, gadgets of hoge incassokosten. Schulden onder jongeren komen overal vandaan, waarschuwt Spekman.