Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 19 juni 2009

Projectmatige aanpak tegen 'pandjesmelkerij'

In de afgelopen jaren komen er steeds meer meldingen in Alkmaar dat woningen worden gebruikt als illegaal pension en bedrijfspanden worden gebruikt als woningen. Dat leidt in een groot aantal gevallen tot overlast voor de omwonenden, maar vaak is ook de (brand)veiligheid in het geding of is er sprake van ernstige vervuiling van de woning. De problematiek is dusdanig groot, dat met een aanpak per pand niet meer kan worden volstaan. De gemeente Alkmaar wil een meer gestructureerde, projectmatige aanpak.

Het gaat erom bedrijfsmatig gebruik van zelfstandige woningen, maar ook het gebruik van bedrijfspanden ten behoeve van woondoeleinden, aan te pakken. Uit een pilot is gebleken dat een projectmatige aanpak van dit fenomeen het grootste effect heeft en ook het meest efficiënt is. De inzet van ondersteunende diensten (zoals bijvoorbeeld politie) en van andere gemeentelijke afdelingen, is dan beter te regelen.

Bedrijfsmatige verhuur van woningen
Er komen steeds meer meldingen binnen van woningen die - vaak provisorisch - zijn omgebouwd in kamerverhuurbedrijven. In bijna alle gevallen is sprake van ernstige mate van 'overbewoning'. Daarbij voldoen dergelijke panden niet aan de gestelde eisen uit het bouwbesluit; er is onvoldoende brandveiligheid, onvoldoende ventilatie en een slechte toegang tot de zeer krappe 'pseudo appartementen'.

Overlast voor omwonenden
In een aantal wijken neemt deze vorm van verhuur dusdanige vormen aan, dat de woon- en leefomgeving van de wijk wordt aangetast. Dat komt doordat bewoners van deze panden vaak snel weer vertrekken. En een tijdelijke bewoner gedraagt zich in een woonwijk gemiddeld anders, dan een vaste bewoner. Daarbij is de brandveiligheid in de woning vaak slecht, dat maakt dat ook de brandveiligheid van de buurt afneemt. Zeker als het hier dichtbebouwde stedelijke wijken betreft, die vaak een traditionele bouw (met veel hout) hebben.

Bedrijfspand als woning
De woonfunctie voor bedrijventerreinen is in de afgelopen jaren systematisch wegbestemd. Toch worden er regelmatig illegaal gebouwde appartementen in bedrijfspanden aangetroffen. In circa de helft van de gevallen is sprake van sociale problematiek, waardoor men (bijvoorbeeld door echtscheiding) wil gaan wonen in het eigen bedrijfspand. In andere gevallen is sprake van commerciële verhuur. De bedrijfsfunctie van aangrenzende bedrijven wordt hierdoor niet alleen geschaad, ook hier is vaak sprake van een (brand)onveilige situatie. De brandweer gaat er over het algemeen vanuit dat bedrijfspanden in de avonduren leeg zijn.

Met de start van het project 'pandjesmelkers' wil de gemeente het strijdig gebruik van panden structureel aanpakken. Het project loopt van 2009 tot en met 2011.