Gemeente Ede

nummer 115 / Ede, 19 juni 2009

Bennekom kunstwerk rijker

Vandaag is het Kunstwerk `Rustpunt' van de Tilburgse kunstenaar Jeroen Doorenweerd onthuld door wethouder Kremers. Het kunstwerk staat langs het spoor bij de vijfsprong van paden en wegen van ondermeer de Bosbeekweg, de Dr. Hartogsweg en de Panoramaweg. Het fietsknooppunt 88 van de Veluwe komt er langs.

Het kunstwerk bestaat uit een massieve bakstenen trap met een halve draai die tegen een heuveltje omhoog loopt. Bovengekomen heeft men een mooi uitzicht over het spoor, veld en bos. Volgens de omschrijving van de kunstenaar is de ligging en bouw van het kunstwerk zodanig dat je lekker stil op de treden kunt zitten in de zon, tegen de herrie van de treinen beschermd door een dikke laag steen en aarde. De plek geeft aanleiding om te stoppen, te verblijven, te spelen om je heen te kijken en je gedachten te laten gaan.

Beeldplan
Het kunstwerk is de tweede in de reeks kunstwerken voor Bennekom die voortkomen uit het beeldplan van Wim Korvinus. Het eerste werk was het bronzen wachthuisje op het Van Slootenplein met de titel `All good things......' Andere kunstwerken zijn in voorbereiding.

Kunstenaar
Doorenweerd bekwaamt zich al jaren in meer doordachte varianten op het gebied van uitzichtspunten. Eind maart was er in Museum De Lakenhal in Leiden een door hem gecreëerd uitzichtspunt voor een schilderij van Jan van Goyen, een zeegezicht. Voor en rond het schilderij had de kunstenaar een soort mobiele kamer geconstrueerd van schilderslinnen op spieramen. In de kamer stond een bank waarop je rustig naar het schilderij kon kijken. Maar voor je dat had gedaan, kon je een zaalwacht vragen een LP te draaien die je zelf had uitgekozen. In maart 2009 verscheen bij Nai uitgevers de publicatie `Jeroen Doorenweerd'. Het boek bevat ruim dertig projecten van Jeroen Doorenweerd.

---