Gemeente Delft

College stelt parkeertarieven 2010 voor

Het college stelt de gemeenteraad voor om de parkeertarieven voor 2010 vast te stellen. Met de voorgestelde aanpassing zijn de tarieven weer kostendekkend. Nieuw is een aantrekkelijk tarief van 20 cent voor het eerste parkeeruur bij begraafplaats Jaffa en winkelcentrum De Hoven.

De tarieven van het vergunningparkeren gaan niet extra omhoog. Deze volgen de gemeentelijke tariefsstijging van 1,81% als gevolg van de inflatie.

Het tarief voor het parkeren in een garage of op een parkeerterrein gaat iets omhoog omdat de parkeergarages op den duur kostendekkend moeten zijn. Dit tarief gaat naar ¤ 2,00 per uur (nu ¤ 1,90). Overigens ku kunnen parkeerders in Delft in garages en op parkeerterreinen per kwartier afrekenen. Dus ook kortparkeerders kunnen hier terecht.

De prijs van abonnementen in de Delftse parkeergarages is laag, vergeleken met andere steden in de omgeving. Daarom stelt het college voor de abonnementstarieven met tien procent te verhogen.

Het college wil bevorderen dat bezoekers niet op straat parkeren, maar gebruik maken van parkeergarages en parkeerterreinen. Hierdoor neemt de parkeerdruk op straat af. Bovendien is het straatbeeld aantrekkelijker als minder geparkeerde auto's op straat staan. De tarieven voor het op straat parkeren liggen daarom altijd hoger. Het college constateert dat het tariefverschil momenteel te klein is. Daarom stelt het college voor om het tarief voor het op straat parkeren in de binnenstad te verhogen naar ¤ 2,50 per uuur (nu ¤ 2,30) en het tarief in de schil van de binnensttad naar ¤ 2,20 per uur (nu ¤ 2,00).

Het college wil voor het winkelgebied rond de Hoven een laag tarief invoeren voor kort winkelbezoek. Het eerste uur bedraagt dit ¤ 0,20 en daarna geldt het normale tarief van ¤ 1,20,20. Het college wil hiermee de parkeerplaatsen aantrekkelijker maken voor bezoekers van het winkelcentrum, zonder dat de parkeerplaatsen worden ingenomen door langparkeerders. Hierdoor kan de concurrentiepositie van het winkelgebied verbeteren.

Ook voor het parkeerterrein bij begraafplaats Jaffa gaat het collegevoorstel uit van een tarief van ¤ 0,20 voor het eerste parkeeruur en van ¤ 1,20 v0 voor het tweede en derde uur. Hiermee wil het college voorkomen dat langparkeerders parkeerplaatsen in gebruik nemen die bedoeld zijn voor bezoekers van de begraafplaats. Vooruitlopend op de tarievennota is de automaat hierop al ingesteld.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft