Provincie Groningen

Waarschuwing en zwemverbod vanwege blauwalg

19 juni 2009

Voor de zwemplas Zwaneveldsgat in Kolham is een zwemverbod afgekondigd vanwege blauwalg. Voor de noordkant van het Zuidlaardermeer (Meerwijck te Hoogezand) is een negatief zwemadvies afgegeven. Volgens onderzoek van het waterschap Hunze en Aa's is het microsystine gehalte (blauwalg) boven de toelaatbare grens. De provincie Groningen heeft op beide locaties waarschuwingsborden geplaatst om recreanten hierop te attenderen.

Blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren (honden), want het inslikken van water kan een vergiftiging veroorzaken. Klachten die op kunnen treden wanneer men in aanraking komt met blauwalg zijn huiduitslag, irritatie van ogen, neus, keel en oren, misselijkheid, maagkrampen, braken, diarree, koorts, hoofdpijn, duizeligheid, trillerigheid, tranenvloed en speekselvloed.
De waarschuwingsborden bij de zwemplas worden verwijderd zodra de blauwalgen verdwenen zijn, door bijvoorbeeld weersomstandigheden zoals temperatuurdaling, regen en wind.

Informatie over mogelijke gezondheidsklachten vindt u op de website van de GGD Groningen, onder Gezondheid/Milieu & Gezondheid/Zwemwater. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD (tel. 050 367 41 77 op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur).
Op deze site en op de site het waterschap Hunze en Aa's leest u meer informatie over zwemwater.

19 juni 2009