Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 juni 2009

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over burgerschapsvorming in het MBO. (Ingezonden 18 juni 2009)


1
Bent u bekend met de voortgang van het herformuleren van het Brondocument LLB (Leren, Loopbaan en Burgerschap) binnen het MBO en de status daarin van het thema Vitaal Burgerschap?


2
Kunt u aangeven wat de relatie is tussen de jaarlijks beschikbare ¤ 5 miljoen tot en met 2011, uit heet Beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs (motie Hamer) voor het stimuleren van vitaal burgerschap en vitaal werknemerschap binnen het MBO en het huidige Brondocument LLB, met name Vitaal Burgerschap?


3
Wat is uw reactie op het loslaten van de verplichte aandacht voor Vitaal Burgerschap in de aanbeveling van de MBO Raad e.a. aan de Staatssecretaris in relatie tot de investering die in het MBO door middel van het Beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs wordt gedaan ?


4
Bent u bereid aan te geven dat het thema Vitaal Burgerschap en/of Vitaal Werknemerschap een verplicht te behandelen onderwerp moet zijn binnen het MBO?


5
Bent u op de hoogte van de kritiek van de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer met betrekking op de vrijblijvendheid van het onderdeel Burgerschap in het nieuwe voorstel van de MBO Raad over het Brondocument LLB ?


6
Wat is uw reactie op het nieuwe Brondocument LLB waarvan de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer stellen dat er sprake is van een 'teloorgang van de burgeschapsvorming in het MBO'?


7
Is het juist dat er voor de zomer nog richting de scholen gecommuniceerd gaat worden over de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het Brondocument LLB ?


8.
Kunt als het antwoord op vraag 8 met ja wordt beantwoord nog voor het begin van het zomerreces een antwoord op deze vragen geven?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800