Gemeente Rotterdam


---
2009 | 97
19 juni 2009
| |

Rotterdam bouwt door aan de toekomst
Herstructurering Nieuw Crooswijk krijgt duw in de rug

Gemeente Rotterdam en Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk investeren gezamenlijk 23 miljoen extra in de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van 308 woningen in het Wandeloordgebied (blok B en C) in Nieuw Crooswijk. Hiermee wordt afgeweken van de voorverkoopeis van 70%. In totaal worden tot 2013 780 nieuwe woningen in aanbouw genomen. Wethouder Hamit Karakus is blij dat er doorgebouwd wordt en bewoners niet meer tegen een kale vlakte aan hoeven te kijken: "Bij een dergelijke grote herstructurering is het belangrijk de stip op de horizon in het vizier te houden. De economische crisis is tijdelijk terwijl de woningen en voorzieningen hard nodig zijn voor de toekomst van Nieuw Crooswijk en haar bewoners."

De Onwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk bestaande uit Woonstad Rotterdam, Proper-Stok groep en ERA Contour kondigde eerder dit jaar een vertraging van de herstructurering aan. De vertraging is ontstaan door het huidig economisch klimaat en problemen met het bestemmingsplan. Om verdere vertraging te voorkomen hebben OCNC en de gemeente besloten om elk 11,5 miljoen te investeren in de ontwikkeling. De OCNC is tevreden met het resultaat. ''Het belangrijkste resultaat van de impuls is dat de ambities onverkort overeind blijven en dat de toekomstige kopers en terugkerende huurders zeker weten wanneer de woningen gebouwd en opgeleverd worden. Door het zeker stellen van de realisatie laten we zien ook in deze tijd een groot vertrouwen te hebben in de toekomst van Nieuw Crooswijk. '' Aldus Karel van Berk, directeur OCNC

De woningen van de blokken B en C zullen pas gedurende de bouw in verkoop gaan. Dat is aantrekkelijk voor kopers omdat zij minder lang met dubbele woonlasten te maken hebben . Het bestemmingsplan wordt naar verwachting eind 2009/ begin 2010 opnieuw vastgesteld in de raad. In 2013 zal de bouw van het laatste blok in het Wandeloordgebied starten.

Nieuw Crooswijk is een zeer ambitieuze herstructurering midden in de stad op loopafstand van het centrum en de Kralingse Plas. Het plan voorziet in een mix van eengezinswoningen, hoogwaardige appartementen en tal van voorzieningen zoals scholen, winkels en sportfaciliteiten op loopafstand. Het eerste deelplan van Nieuw Crooswijk, het Nieuw Trapezium, is in april dit jaar in verkoop gegaan. Het Nieuw Trapezium is bijna op hoogte en zal in het voorjaar van 2010 worden opgeleverd.

De gemeentelijke bijdrage van 11,5 miljoen Euro wordt vrijgemaakt uit de ISV-III middelen (Investeringsbudget stedelijke vernieuwing) en sluit aan bij de maatregelen die de gemeente neemt om Rotterdam en haar inwoners door de economische crisis te loodsen om er straks als sterke en duurzame stad uit te komen. Een belangrijk onderdeel van het pakket aan maatregelen is het geven van een duw in de rug van de (woningbouw)projecten die cruciaal zijn voor de toekomst van de stad. Uitgangspunten zijn het kunnen blijven voldoen aan de woningbehoefte van de Rotterdammer en het overeind houden van de werkgelegenheid in een hele sector.



Gemeente Rotterdam