Ingezonden persbericht


Nederlands Fotomuseum helpt online bij bewust foto's maken en kijken

Fotomuseum helpt
online bij bewust
foto's maken en kijken

PERSBERICHT juni 2009

Het Nederlands Fotomuseum biedt vanaf vandaag online basiskennis aan over vormgeving bij het maken van foto's. In het webdossier Dressuur voor het oog en de webles Fitness voor het oog worden zowel theorie als kijkoefeningen gegeven aan de hand van de foto's uit de museumcollectie. Daarmee laat het museum opnieuw zien dat zijn website meer is dan een agenda: het is een op zichzelf staand en gestaag groeiend baken van kennis over fotografie.

De les en het dossier zijn bedoeld voor beginnende en gevorderde liefhebbers van fotografie. In de webles toetst de student of beginnend fotograaf zijn basiskennis over vormgevingsaspecten in fotografie. In het bijbehorende webdossier over dit onderwerp, komt de theorie aan bod. Er is gekozen voor een praktische invalshoek die ruimte laat voor een intuïtieve manier van beeldvormgeving zonder al te veel hinder van vaktermen. Met de kennis over de beeldaspecten kunnen beginnende fotografen de bedoelingen die ze met hun eigen werk hebben versterken.
Maar ook fervente bezoekers van fototentoonstellingen, die minder zelf fotograferen, zullen bemerken dat ze na het lezen en oefenen op een andere manier gaan kijken en oog krijgen voor andere dingen. Wie zelf fotografeert gaat bewuster fotograferen, maar maakt ook makkelijker selecties en bewerkingen achteraf.
Het Nederlands Fotomuseum ontwikkelde kort geleden een aparte site waarop weblessen over fotografie gevolgd kunnen worden. Deze webles over de vormgevingsbasis is de nieuwste in de serie.
Het webdossier Dressuur van het oog is de negende in een serie dossiers over verschillende onderwerpen in de fotografie, zoals: autochromes, daguerreotypieën en panoramafotografie.

Cathelijne Hoorn is auteur van het dossier en de webles. Als kunsthistoricus en tekstschrijver werkte ze in uiteenlopende functies waarbij telkens de fotografie centraal stond. Daarnaast gaf ze lessen beeldanalyse in het voortgezet onderwijs. Miriam Bestebreurtje, docent aan de fotografieopleiding van de AKV | St. Joost, reageerde enthousiast na een preview van dit educatieve materiaal: "Als ik mijn studenten in gedachten houd, dan is het dossier daar heel geschikt voor. Een heel goede manier om aan het begin van de studie de neuzen de zelfde kant op te krijgen."

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .