Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|19 juni 2009  |
|Nummer        |
|151           |

Provinciale Staten bevelen Wim van de Donk aan als nieuwe commissaris van de koningin


Provinciale Staten bevelen dr. W. B.H.J. van de Donk aan als nieuwe commissaris van de koningin in Noord-Brabant. Na benoeming door de Kroon, volgt Van de Donk per 1 oktober de huidige commissaris van de koningin, Hanja Maij-Weggen op.

Wim van de Donk is 47 jaar, geboren in Veghel, gehuwd en vader van twee kinderen. Hij was in 2007 informateur bij de provincie en leidde de onderhandelingen over het bestuursakkoord "Vertrouwen in Brabant".
Van de Donk is sinds 2004 voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de WRR, waar hij sinds 2003 lid van is. Daarnaast is Van de Donk hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Bovendien vervult Van de Donk tal van nevenfuncties, die vrijwel allen een relatie hebben met het openbaar bestuur. Zo was hij lid van de Commissie Toekomst Provincies (de Commissie Geelhoed), lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur en momenteel vice-voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde.


Provinciale Staten is zeer te spreken over de voordracht. "De heer Van de Donk voldoet aan de eisen die in de profielschets zijn omschreven. Hij is een Brabander die van aanpakken en doorpakken weet. Hij heeft een brede visie op maatschappelijke onderwerpen en op de rol van de provincie als middenbestuur. Hij is een verbinder van mensen en organisaties. Een bruggenbouwer. Vanuit de wetenschap heeft hij steeds de verbinding met de praxis van het openbaar bestuur gelegd. We zijn heel blij met deze kandidaat", aldus Wim Thuis, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de aanbeveling voorbereidde.

De aanbeveling van Provinciale Staten wordt naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. Deze legt de aanbeveling voor aan de Ministerraad. Van de Ministerraad gaat de voordracht naar Hare Majesteit de Koningin. Zij benoemt de nieuwe commissaris van de koningin per Koninklijk Besluit .