Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/CP 068.nl
Brussel, 18 juni 2009

Op weg naar Kopenhagen: gebrek aan samenhang funest voor het EU-beleid inzake klimaatverandering, waarschuwt het CvdR

Het EU-beleid moet volledig op de schop om te voorkomen dat pogingen om de klimaatverandering aan te pakken op niets uitlopen, betoogt het Comité van de Regio's (CvdR) van de EU. In zijn op 18 juni aangenomen resolutie waarschuwt het CvdR ervoor dat de ambitieuze doelstellingen op het gebied van de terugdringing van broeikasgassen geen kans van slagen hebben als het EU-beleid niet veel beter wordt gecoördineerd.

In de resolutie, opgesteld door de fracties van het CvdR en onderschreven door zijn 344 leden, wordt gewezen op het gebrek aan samenhang in de EU-wetgeving inzake klimaatverandering. "Europa heeft 's werelds strengste wetgeving inzake klimaatverandering, maar het kan altijd nog beter. De goede resultaten van het systeem voor de handel in emissierechten, die tot een daling van de industriële emissies hebben geleid, worden ondermijnd door de trage vooruitgang in de richting van meer duurzame vormen van transport - verreweg de grootste bron van CO2-emissies in de EU. Bindende doelstellingen inzake energie-efficiëntie en meer coördinatie tussen beleidslijnen inzake energie en klimaatverandering kunnen er ook toe bijdragen dat het doel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te verminderen wordt gehaald", aldus Luc Van den Brande, voorzitter van het CvdR.

Gezamenlijke aanpak

In de resolutie wordt ook gesteld dat de verschillende bestuursniveaus hun beleid inzake klimaatverandering beter op elkaar moeten afstemmen en wordt de aandacht gevestigd op de belangrijke rol die de subnationale overheden nu al spelen bij de aanpak van zowel de oorzaken als gevolgen van de klimaatverandering.

Dit pleidooi voor een "gezamenlijke aanpak" van de klimaatverandering wordt kracht bijgezet door twee CvdR-adviezen die tijdens dezelfde zitting zijn goedgekeurd. In zijn advies over "Een nieuw elan om biodiversiteitsverlies tegen te gaan" legt René Souchon (FR/PSE), voorzitter van de regioraad van Auvergne, uitdrukkelijk een link tussen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, en benadrukt hij dat de EU moeite heeft om de juiste balans te vinden in de aanpak van deze kwesties. "Een manier om de emissies in de vervoersector terug te dringen is over te stappen van fossiele brandstoffen op biobrandstoffen, maar de grote hoeveelheid land die nodig is om voldoende energiegewassen te produceren is rechtstreeks van invloed op de biodiversiteit en is een stimulans om braakliggend terrein en bossen aan te wenden voor de teelt van marktgewassen. Wij moeten ervoor zorgen dat maatregelen die bedoeld zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, geen schadelijke gevolgen hebben voor de biodiversiteit."

In het advies van Mona-Lisa Norrman (SE/PSE), lid van de Provinciale Staten van Jämtland, over "Het beheer van bioafval in de Europese Unie" wordt benadrukt dat een soortgelijke aanpak geboden is in het geval van recyclage. "Uit bioafval gewonnen biogas kan een efficiënte bron van hernieuwbare energie zijn voor het openbaar vervoer of de verwarming van openbare gebouwen, en kan de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU helpen verwezenlijken. Dit wordt echter vaak ondermijnd door het feit dat bioafval over een lange afstand moet worden vervoerd om verwerkt te worden, waardoor de uitstoot toeneemt. Daarom is het belangrijk de ontwikkeling van lokale afvalverwerkingssystemen te stimuleren."

Een rol voor de regio's bij COP15

In de resolutie wordt ook het pleidooi herhaald van het CvdR voor een grotere rol voor de lokale en regionale overheden bij de onderhandelingen over een nieuwe klimaatakkoord, dat op de agenda staat van de VN-conferentie COP15 in Kopenhagen in december. Tijdens deze conferentie zal worden onderhandeld over een opvolger van het Kyoto-protocol inzake aanpassing aan de klimaatverandering en verzachting van de gevolgen ervan, en het CvdR staat erop dat in een eventuele nieuwe overeenkomst aandacht wordt besteed aan de belangrijke rol van het decentrale bestuur bij de terugdringing van broeikasgasemissies en de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Voorzitter Van den Brande heeft er bij het Zweedse voorzitterschap, dat de EU-delegatie voor COP15 zal leiden, op aangedrongen dat het CvdR deel uitmaakt van deze delegatie. De rol van de lokale en regionale overheden bij de bestrijding van klimaatverandering zal ook centraal staan tijdens de OPEN DAYS, de Europese week van regio's en steden, van dit jaar. Er zal nl. een hele dag (7 oktober) aan dit onderwerp worden gewijd.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

In de lidstaten van de EU zijn de decentrale overheden verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van ongeveer twee derde van de communautaire wetgeving. Het Comité van de Regio's (CvdR) is een adviesorgaan dat in 1994 is opgericht met als doel lokale en regionale politici inspraak te geven in het besluitvormingsproces van de Europese Unie. Het houdt jaarlijks vijf zittingen, waar zijn 344 leden hun stem uitbrengen over rapporten, "adviezen" genaamd, die worden opgesteld als reactie op wetgevingsvoorstellen. De Europese Commissie, die het initiatiefrecht heeft wat communautaire wetgeving betreft, en de Raad, die, doorgaans samen met het Europees Parlement, de definitieve inhoud van de regelgeving vaststelt, zijn verplicht het CvdR te raadplegen inzake EU-wetgevingsvoorstellen op diverse beleidsterreinen, zoals werkgelegenheid, vervoer en milieu. Met het Verdrag van Lissabon gaat het CvdR nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het CvdR in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.



Ingezonden persbericht