Met de baby op reis

19/06/2009 11:33

FUN BELGIUM NV

De zomer komt eraan en uit onderzoek is gebleken dat de Belgen deze zomer weer massaal op vakantie gaan. Uiteraard gaat ook de baby mee. Met een baby op reis gaan is niet altijd evident, maar er zijn tal van producten op de markt die het de jonge ouders gemakkelijk maken.

In de auto

In België ben je verplicht om de baby in een autostoel groep 0+ te vervoeren. Deze wet is gebaseerd op een Europese norm en geldt dus in heel Europa. Sommige landen zijn strenger. Zo mag je in verschillende landen het autostoeltje niet vooraan in de auto plaatsen.

Een autozitje van Groep 0+ plaats je altijd tegen de rijrichting in. Zo is het kind optimaal beschermd bij een aanrijding. Een autozitje kan het leven van een kind redden. Daarom is het belangrijk te investeren in een goede autostoel van een erkend merk. Een autozitje is pas helemaal veilig als het op de juiste manier geïnstalleerd is. Geef de nodige aandacht aan de gebruiksaanwijzing en vraag eventueel in de winkel of je het eens mag proberen onder toezicht van de verkoopster.

Naast veiligheid is ook comfort heel belangrijk. Een kind dat lang in een autostoel zit, gaat vaak zweten. Er zijn verschillende wasbare zomerhoezen in de hipste kleuren op de markt. Deze zorgen ervoor dat het kind aangenaam koel zit. Ook een aangepast speeltje kan de reis een stuk aangenamer maken.

Ondanks alle hulpmiddelen is het belangrijk regelmatig te stoppen en de kinderen de kans te geven even de benen te strekken. Zeker kinderen die in een autostoel Groep 0+ reizen, moeten er om de twee uur uit om hun rug te strekken. Leg het kind een tijdje neer op een vuilafstotende speeldeken en geef de baby de kans om zijn lijfje helemaal te rekken. Hou minstens een half uur halt. Intussen kunnen oudere kinderen zich even uitleven, dan kunnen ze er weer tegen voor de volgende etappe.

Op stap

Tijdens een natuurwandeling of een bezoekje aan een stad, kun je de baby beter niet in een autostoel vervoeren. De meeste fabrikanten van kinderwagens hebben ook adapters voor het autostoeltje. Dit is echter bedoeld voor korte verplaatsingen en zeker niet voor lange wandelingen. Leg de baby in een draagmand die op de kinderwagen past. Het kind kan dan zijn rugje strekken en ligt veel comfortabeler.

Ook in een buikdrager zit de baby veilig. Toch is het aangeraden om het kind na maximaal twee uur een tijdje uit de drager te nemen. In het bos, op het strand of bij een bezoek aan een drukke plek is een buikdrager wel zo handig. Manoeuvreren met de kinderwagen is niet altijd even gemakkelijk.

Ga je naar een zonnige streek? Neem dan een parasol mee.

Zijn er ook peuters en kleuters mee op reis? Fun heeft handige armbandjes waarop je de naam van het kind en het telefoonnummer van de ouders kunt schrijven.

Eten en verzorgen

Als je met een baby op reis gaat, dan neem je best een aantal spulletjes zelf mee. Een goede verzorgingstas met een handig verzorgingsmatje is een must. De waskussens in de tankstations langs de autostrade zijn niet altijd even schoon. Wil je die toch gebruiken? Neem dan tetradoeken of een handdoekje mee om erop te leggen.

Ook het vertrouwde plaspotje kun je gemakkelijk meenemen of een plastic wc-bril om de vieze bril van een publieke wc af te dekken.

Denk ook aan een reservefopspeen, want misschien vind je het favoriete model van je baby niet op je vakantieplek.

Onderweg krijgt baby natuurlijk ook honger. Een handige flessenverwarmer met autolader van maakt het mogelijk om in een handomdraai een flesje of een potje te verwarmen in de auto.

Slapen

Als er op reis al een babybed voorhanden is, dan is dat niet altijd van topkwaliteit. Daarom is het aan te raden om zelf een reisbedje mee te nemen. Zo'n bed vouw je gemakkelijk op en het past in elke koffer. Een handig, opvouwbaar matrasje zorgt voor extra comfort. Het is geen goed idee om de baby steeds in de draagwieg te laten slapen. Een reisbedje zorgt voor de nodige verluchting. Neem passende hoeslakentjes en dekentjes mee en denk ook aan een zomerslaapzakje. De baby krijgt dan niet koud, maar zal ook niet liggen puffen in zijn bedje.

Zit je graag aan het zwembad, neem dan zeker een draadloze babyfoon mee. Zo kun je waken over je baby en genieten van je vakantie. Gaat de baby mee naar het zwembad, dan is een badcape lekker handig. Je kunt het kindje erin wikkelen zodat het geen kou vat.

BabyFun!dagen

Nog tot zondag 5 juli zijn het bij Fun BabyFun!dagen. Wie in die periode een geboortelijstje aanlegt, krijgt 15 % korting op het eindbedrag in plaats van 10 %. Bovendien krijgt iedereen die in die periode babyspullen koopt, een bon voor een gratis babyfoto. Dankzij de stickeractie 'Jij kleeft, Fun geeft' zijn er kortingen tot 15 %.

Het loont dus zeker de moeite eerst bij Fun te passeren voor je met de baby op reis gaat.

*****

Bijkomende informatie over autostoelen

De kinderstoel dient niet in de eerste plaats om de tere nek te beschermen, wat vaak verkeerdelijk gedacht wordt. Vooral de positie van de gordel op het bekken is belangrijk. De gordel mag niet in de buikstreek snijden en de ingewanden samendrukken bij een aanrijding. Kinderen die niet in een autostoel zitten, lopen dit risico. Welk type autostoel bij welk kind pas, vind je in het schema hieronder.

Groep 0+ - Tot 13 kg - 0 tot 12 maanden

Groep 1 - 9 tot 18 kg - 9 maanden tot 4 jaar

Groep 2/3 - 15 tot 36 kg - 4 tot 10 jaar

Groep 1/2/3 - 9 tot 36 kg- 9 maanden tot 10 jaar

Over FUN

Fun is één van de grootste spelers in de vrijetijdsmarkt in België. Fun brengt vernieuwing in het segment van de vrijetijdsbesteding voor kinderen, jongeren én volwassenen met een ruim assortiment speelgoed, babyartikelen, multimedia, tuinmeubelen en zomerartikelen, school en seizoensproducten waaronder Halloween en Kerstdecoratie.

In de Fun winkels zijn de herkenbare shop-in-the-shop concepten terug te vinden: Disney Plaza, PlopsaShop, Standaard Bookshop en Mexx-shop.

Fun werd opgericht door de familie Coeman en groeide via een snelle expansie en een partnership met de beursgenoteerde investeringsgroep Mitiska uit tot één van de grootste winkelketens in de markt van de vrijetijdsbesteding.

Fun telt momenteel 29 vestigingen en plant elk jaar 2 tot 3 bijkomende winkels te openen. De winkels hebben een gemiddelde oppervlakte van 2.000m². Fun stelt meer dan 400 mensen tewerk. Fun realiseert een jaaromzet van 80 miljoen euro.

Fun, daar begint de pret.

--- Einde persbericht ---

Merkenlijst

(van al deze producten zijn er beelden beschikbaar op eenvoudige vraag bij Filip Werniers - filip.werniers@fun.be)

* Autostoelen groep 0+:Maxi-Cosi CabrioFix (179 ¤), Graco Logico S HP (239 ¤), Cybex Aton (159,99 ¤)

* Zomerhoezen: ISI (27,99 ¤)

* Speelgoedjes: Tiny Love (29,99 ¤)

* Vuilafstotend speeldeken: ISI (79,99 ¤)

* Kinderwagen met draagwieg: Pericles Urban Pongo (kinderwagen 349,99 ¤ + draagmand 239 ¤)

* Buikdrager: Lascal M1 (119 ¤)

* Armbandjes: Difrax (3,29 ¤)

* Verzorgingstas: Beaba (89,99 ¤)

* WC-verkleiner: Okay Baby (19,99 ¤)

* Flessenverwarmer met autolader: Topcom Kidzzz (39,99 ¤), Beaba (49,99 ¤)

* Reisbedje: Pericles (89,99 ¤), Childwheels (89,99 ¤, nu 69,99 ¤ + gratis matras = actie t.e.m. 28/6/09)

* Draadloze babyfoon: Super Nova (119 ¤), Topcom Kidzzz met video (189,99 ¤), Philips Avent (109,99 ¤)

* Badcape: Lodger (24,99 ¤)