Port of Rotterdam

Restitutie binnenhavengeld in Rotterdam mogelijk

19-06-2009

Schippers en operators die begin 2009 een jaarabonnement hebben gekocht maar nu door het weinige werk elders stilliggen of niet meer op Rotterdam varen, kunnen restitutie van het betaalde binnenhavengeld krijgen. Ze moeten zich dan beroepen op de 'algemene voorwaarden voor het binnenhavengeld'.

Jaarabonnementen lopen per kalenderjaar. Een schriftelijke aanvraag om restitutie moet uiterlijk drie maanden vóór het einde van de abonnementsperiode zijn ingediend. Het jaarabonnement wordt dan beëindigd en de factuur herberekend met als uitgangspunt de dagtekening van de aanvraag. Ieder bezoek van schippers aan Rotterdam na beëindiging van het jaarabonnement moet apart opgegeven worden via de gebruikelijke wegen.

Jaarabonnementen
Vanwege de kredietcrisis verhoogde het Havenbedrijf per 1 januari 2009 het binnenhavengeld met slechts 1 procent. De binnenvaartsector betaalt jaarlijks ongeveer ¤ 15 miljoen aan havengeld. Het Havenbedrijf gaf in 2009 ruim 1200 jaarabonnementen uit. Het verwacht circa 7% aan inkomsten uit binnenhavengeld te derven door het beroep dat de binnenvaart dit jaar doet op de 'algemene voorwaarden'.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven