Ingezonden persbericht


Nieuwbouw VMBO-college Panta Rhei

Snelder Architecten

Nieuwbouw VMBO College Panta Rhei


POËTISCH ONDERWIJS
"Dit gebouw bestaat niet uit stenen en ook niet uit cement
niet uit ramen in de sponning
maar uit de mensen die je kent"

In Amstelveen is het nieuwe gebouw voor VMBO College Panta Rhei in gebruik genomen.
Snelder Architecten heeft een gebouw ontworpen met open en abstracte ruimtes, waarin leerlingen zich op allerlei manieren de lesstof eigen kunnen maken.

Het interieurontwerp van i29 verleent die ruimtes een identiteit die aansluit op de leefwereld van de leerlingen en hen direct en persoonlijk aanspreekt.

De dichter Erik Jan Harmens heeft persoonlijke berichten van leerlingen opgetekend en bewerkt en deze laten vervlechten met het gebouw.

Scholengemeenschap Panta Rhei is een neutrale scholengemeenschap voor VMBO/MAVO, ISK en LWOO, met in totaal 740 leerlingen.

Het onderwijs wordt gegeven volgens een nieuwe methodiek, waarbij de klaslokalen zijn vervangen door grotere kernteams. Hierin wordt niet langer klassikaal, maar zelfstandig geleerd: de leerling bepaalt zelf zijn leertraject. Voor de huisvesting betekende dit dat de de leerling een plek moest worden geboden om zich als het ware de school te kunnen toe-eigenen.

Het gebouw is daarom opgebouwd uit flexibele en open ruimtes, uitgevoerd in neutrale kleuren en materialen als glas, staal en beton. Ruimtes zijn daarmee teruggebracht tot hun essentie en bieden daarmee een objectieve, rustige en heldere omgeving waar de leerling zelf zijn identiteit aan kan verlenen.

Het op maat gemaakte meubilair is informeel en dynamisch. Omdat er zowel in groepen als individueel wordt gewerkt, ontwierp i29 zelf tafels in asymmetrische, hoekige vormen. Vanwege deze vorm zijn de meubels op allerlei manieren aan elkaar te schakelen en kunnen er verschillende configuraties mee worden gemaakt zoals een vierkant, cirkel of stervormige opstelling. Hierdoor zijn ze zowel in de algemene ruimtes als in de leslokalen en personeelskamers te gebruiken.

Op basis van interviews met leerlingen schreef dichter Erik Jan Harmens meer dan twintig aansprekende werken. De gedichten vertellen over items uit de belevingswereld van opgroeiende tieners zoals respect, pesten, verliefdheid, maar ook creativiteit.
De gebruikers van de school zien de gedichten dagelijks voorbijkomen en discussiëren over de betekenis. Het spreekt hun aan en is het voor later een hele mooie jeugdherinnering.

Panta Rhei, met leerlingen die zowel stoer als kwetsbaar zijn, heeft hiermee een gebouw dat zowel het algemene als het persoonlijke in zich verenigt.

Snelder Architecten





PROJECTGEGEVENS:

Opdrachtgever: Scholengemeenschap Panta Rhei, Amstelveen Architect: Snelder Architecten, Hilversum Projectmanagement BOA, Amsterdam Interieurarchitect: i29, Amsterdam Gedichten: Erik Jan Harmens, Amsterdam Aannemer: Wouters Bouw, Amsterdam Constructeur: IBT, Veenendaal Ontwerp: 2007 Oplevering: 2009 Oppervlakte: 8.400 m2 Onderwijs + Sport

Links:

http://www.sgpantarhei.nl
http://www.snelderarchitecten.nl http://www.i29.nl
http://www.erikjanharmens.nl



Ingezonden persbericht