19 Juni feestelijke boekuitreiking "Vanzelfsprekend" van Ingrid Del Ferro


Joop Braakhekke verwelkomt gasten boekpresentatie

AMSTERDAM, 20090619 -- Mensen die niet stotteren weten vaak niet hoe desastreus het leven kan zijn van iemand die stottert. En diegene die stottert kan het niet zeggen. Om deze patstelling te doorbreken, lanceert Ingrid Del Ferro vandaag haar boek met als titel 'Vanzelfsprekend'. De boekuitreiking vindt vandaag, vrijdag 19 juni 2009, plaats in En Pluche. De genodigden worden welkom geheten door Joop Braakhekke en het eerste boekexemplaar wordt overhandigd aan een bijzondere mystery guest: Patrick Wijdenes.

Vanzelfsprekend
Vandaag presenteert Ingrid Del Ferro haar eerste boek: Vanzelfsprekend. Hierin licht zij ondermeer het succes toe van de succesvolle Del Ferro methode. Ook bespreekt zij in dit boek de dieper liggende, veelal sociale, problematiek waarmee iemand die stottert, maar ook zijn directe omgeving, geconfronteerd wordt.

Mystery guest
De beelden die tijdens de boekpresentatie vertoond worden spreken voor zich: in 1984 meldde Patrick Wijdenes zich als 13-jarige jongen bij het Del Ferro Instituut met een serieus stotterprobleem. Hij volgde de Del Ferro methode en na afloop sprak hij de symbolische woorden: "Ik ben nu pas geboren". Jaren later, in 1995, stond Patrick weer op de stoep bij het Instituut maar dit maal voor iets anders. Zijn hart lag na al die jaren nog altijd bij Del Ferro en hij wilde graag docent worden op het Instituut. Na een gedegen opleiding begon Patrick de cursussen te geven aan de Apollolaan 50 in Amsterdam. Dit jaar doet hij dat op de kop af 14 jaar. Reden genoeg voor Ingrid Del Ferro om Patrick vandaag in de schijnwerpers te zetten: hij mocht het eerste boek in ontvangst nemen! Patrick over dit dierbare moment: "Nadat ik van mijn stotteren ben afgekomen, hield ik bij wijze van spreken mijn mond niet meer! Ik moet echter bekennen dat ik vandaag even sprakeloos ben. Dat ik degene ben die Ingrid Del Ferro´s eerste boek in ontvangst mag nemen, is een bekroning op mijn werk."

Ingrid over haar boek
In Nederland stotteren circa 225.000 mensen. Wat voor de één een moeilijk woord is, is voor de ander een fluitje van een cent. Er zijn net zoveel vormen van stotteren als er stotterende mensen zijn. Maar er zijn ook overeenkomsten: bijvoorbeeld in het gedrag en de emoties die stotteren met zich meebrengt. De grootste overeenkomst is volgens Ingrid Del Ferro echter de fysieke oorzaak. De Del Ferro-methode leert dat beheersing van het middenrif tot overwinning van het stotteren kan leiden. "Vanzelfsprekend" behandelt de informatieve kant van de methode maar informeert ook over de emotionele kant van de weg die leidt naar een leven zonder stotteren. Ingrid Del Ferro: Hoe het voor iemand voelt om eindelijk geen stotterprobleem meer te hebben? Vrijheid! Als je niet kunt zeggen wat je wilt zeggen, kun je niet de persoon zijn die je werkelijk bent. Als je merkt dat je weer vrijuit kunt spreken, is dat, zoals een cursist dat zo mooi verwoorde: "alsof ik mij als een vogel bevrijdde uit de kooi. Ik kon eindelijk vliegen!"

Over het Del Ferro Instituut en haar methode
In 1978 deed operazanger en zangpedagoog Leonard Del Ferro een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde hij de Del Ferro Methode. Zeventien jaar geleden heeft zijn dochter, Ingrid Del Ferro, zijn visie verder uitgedragen en het Del Ferro Instituut, met vestigingen in Nederland en Duitsland tot een internationaal begrip uitgebouwd. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland hebben met behulp van de Del Ferro methode stotteren en hyperventilatie overwonnen en leven zodoende weer een volwaardig leven. Voor meer informatie: www.delferro.nl

Isbn: 9789055946648

Vanzelfsprekend
Vanzelfsprekend
Del Ferro, I. & Ferro, I.