Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hazen Flevoland nog niet gered

Lelystad 18 juni 2009 - Tijdens de algemene beschouwingen van Provinciale Staten van Flevoland stemde een meerderheid van de partijen in met een motie van de Partij voor de Dieren waarin het college van Gedeputeerde Staten gevraagd werd in beeld te brengen hoe de hazenstand gestimuleerd kan worden.

De PvdD had ook tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar al aandacht gevraagd voor de hazen. Hoewel een meerderheid van de partijen nu voor de motie stemde, is de motie toch niet aangenomen omdat een aantal statenleden van de partijen die het eens zijn met de motie afwezig waren.

Gedeputeerde Staten hoeft de motie daarom niet uit te voeren. Het gaat slecht met de hazen in Flevoland; het aantal is de laatste 10 jaar gedaald van 11.750 naar 4.280 hazen. De belangrijkste doodsoorzaken van hazen zijn ziektes, verkeer, landbouw en de jacht.

Er worden er ieder jaar tijdens het jachtseizoen in Flevoland ongeveer 2000 afgeschoten. In Zuid en Oost Flevoland zijn er nog maar 1000 over. De Faunabeheereenheid had de provincie verzocht om maatregelen te nemen en de haas tot provinciale aandachtsoort te maken.