Ministerie van Defensie

Datum 19 juni 2009
Ons kenmerk HDAB2009009883
Onderwerp Antwoorden op de vragen van het lid Knops over het bericht "Bespaar op Awacs en bases" in "De Limburger" van 11 juni 2009

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Knops over het bericht "Bespaar op Awacs en bases" in "De Limburger" van 11 juni 2009 (ingezonden 17 juni 2009 met kenmerk 2009Z11533).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 1/1




Ministerie van Defensie

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Bespaar op Awacs en bases"?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat u in uw brief aan de secretaris-generaal van de NAVO pleit voor samenvoeging van AFNORTH en AFSOUTH? Waar zou een nieuw hoofdkwartier dan geloceerd moeten worden?
Vraag 3
Heeft u zich gerealiseerd dat een dergelijk pleidooi ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid en economie in Zuid-Limburg zal hebben? Vraag 4
Hoe beoordeelt u het feit dat Nederland (i.c. Limburg) wel de lasten (AWACS) maar niet de lusten (AFNORTH) krijgen?
Vraag 6
Bent u bereid de brief die u aan de secretaris-generaal van de NAVO heeft verstuurd ook in afschrift aan de Kamer te doen toekomen?

Antwoord
Het artikel geeft een volledig onjuiste weergave van mijn brief. Een kopie daarvan bied ik u hierbij graag ter kennisname aan.

Vraag 5
Deelt u de mening dat er nu juist geïnvesteerd zou moeten worden in de AWACS basis teneinde de negatieve gevolgen voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken?

Antwoord
Zoals bekend spant de Nederlandse regering zich al vele jaren in voor het terugdringen van de overlast die de Vliegbasis Geilenkirchen veroorzaakt voor haar omgeving. U wordt daarover periodiek door de Staatssecretaris van Defensie geïnformeerd. Ons beleid inzake AWACS is ongewijzigd.

Pagina 2/2






---- --