Ingezonden persbericht


Een middag met Braziliaanse Amazone-Indianen in Museum Volkenkunde

Vrijdag 19 juni 2009

Op vrijdagmiddag 19 juni kunnen bezoekers in Museum Volkenkunde kennis maken met een groep Indianen uit het Amazonewoud. Tijdens deze middag presenteren zij met behulp van een tolk door hen zelf gemaakte voorwerpen, samen met een ceremonie van muziek, dans en lichaamsbeschilderingen


. De Indianen willen graag jong
en oud uitnodigen om mee te dansen en beschilderd te worden. Voor bezoekers is dit dé manier om een idee te krijgen van de cultuur van deze in Europa vaak nog onbekende volken. Vanaf 14.00 uur is het museum gratis toegankelijk voor iedereen die hen op deze bijzondere manier wil ontmoeten.

Museum
Volkenkunde is een van de vier Europese musea, die representanten van vier inheemse volken uit Brazilië hebben uitgenodigd om hun musea te bezoeken. Zij bezichtigen er niet alleen de Braziliaanse collecties maar vullen deze ook aan met door hen zelf gemaakte hedendaagse objecten. Deze voorwerpen vertegenwoordigen volgens hen hun volken en zijn daarom van belang voor de Europese musea. Voor het eerst in de geschiedenis geven de Europese musea de controle uit handen: ze laten de keuze van de te verzamelen objecten over aan de Indianen zelf.

Dit
project is opgezet op verzoek van de Indiaanse volken zelf. Indianen van de Makurap, Aruá, Tuparí en Canoé volkeren uit Brazilië. Deze bedreigde volken kwamen pas de afgelopen 100 jaar voor het eerst in contact met de westerse wereld. De mannen en vrouwen die Europa bezoeken zijn jong en oud. Beide generaties brengen door dit project hun cultuur tot leven: de jongeren krijgen interesse in de kennis van hun ouders en grootouders en omgekeerd. Dit bezoek is een manier voor de Brazilianen om kennis te maken met Europa. En in het bijzonder met de door hun voorouders gemaakte voorwerpen, die niet bewaard zijn gebleven in hun eigen land.

Op zaterdag 27 juni bezoekt een ook klein
aantal Indianen uit Suriname Museum Volkenkunde. Met hen zal het publiek ook nader kennis kunnen maken. Kijk op www.volkenkunde.nl voor de verdere invulling van dat programma.

Een middag met
Braziliaanse Amazone-Indianen in Museum Volkenkunde 19 juni 2009

Steenstraat 1 postbus 212 2300 AE Leiden t 071 5168 800 www.volkenkunde.nl
info@volkenkunde.nl

Openingstijden museum: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur

Aanvang
programma: 15.00 uur Einde programma: 17.30 uur

Speciale
entreeprijs 19 juni 2009 vanaf 14.00 uur: GRATIS. Elke woensdag is de entree tot
de vaste tentoonstelling én galerijtentoonstellingen gratis.

Voor
de tijdelijke tentoonstelling geldt een toeslag van 1, 00 euro.