Ingezonden persbericht




Parkvrienden brengen fontein terug

Vrijdag is het zover. De Vrienden van het Vondelpark brengen de drinkwaterfontein terug in het Vondelpark, Amsterdam. Dit gebeurt met dank aan medesponsoren Cobraspen, Waternet en ons oud-bestuurslid Robert Folmer als drijvende kracht. Jan-Willem Walraad is de architect. Het is de grootste investering die de vereniging Vrienden van het Vondelpark ooit in het park heeft gedaan.

Vrijdag 19 juni om 14:00 opent burgemeester Cohen de herbouwde fontein. Aan de terugkeer ging vijf jaar gezamenlijk werk vooraf. De achthoekige, destijds zandstenen drinkwaterfontein stond van 1873 tot 1947 in het Vondelpark tegenover het Filmmuseum en was versleten. Het ontbrak de toenmalige eigenaren aan geld voor een nieuwe. Binnen het bestuur van de Parkvrienden ontstond in 2003 het idee voor de reconstructie. De Parkvrienden werkten het idee uit, maakten een "bidbook" en bekostigden benodigde architectonische tekeningen naar een ontwerp van bouwmeester Cuypers. Voor de fundraising werd een speciale stichting opgericht, waarin naast Folmer nu Dennis Dijkstra en Laurette Nijenbandring de Boer zitting hebben. De bouwkosten van de Vondelfontein werden geraamd op 3,5 ton euro. Vrijdag is het dan eindelijk zover. De Parkvrienden die een deel van de fontein financieren, alsmede de openingsceremonie, feliciteren alle betrokkenen inclusief stadsdeel Oud Zuid en de medesponsors Cobraspen en Waternet met de terugkeer van de Vondelfontein, waarmee het park weer een stukje mooier wordt. Het resultaat, in natuursteen ambachtelijk met de hand uitgehakt in China met gietijzeren top, is schitterend te noemen. Waternet garandeert dat het water uit de fontein inderdaad drinkbaar is.

De stichting is met een donatie van de Parkvrienden bij de notaris intussen omgedoopt in "Stichting Reconstructie en Renovatie van Monumenten in en Rondom het Vondelpark", zodat er nu nieuwe projecten ten gunste van het park kunnen worden opgepakt.

Voor een foto van de fontein en meer info over de geschiedenis (knop: "geschiedenis/21ste eeuw") surf naar: http://www.vondelpark.tv

GEDICHT
"Hij drinkt uit de bron
Der Poëzije.
Zoo klaar als de zon,
Zijn lekkernije."

Joost van de Vondel