Leefbaar Rotterdam

vrijdag, juni 19, 2009

Hoofdpijn voor stadsbestuur

Donderdag 18 juni werd er in een commissie vergaderd over twee hoofdpijndossiers: het deelgemeentebestel en de eerste bestuursrapportage. De PvdA-fractie is intern verdeeld over de verkleining van de deelraden en de bestuursrapportage laat zien dat veel doelen niet bereikt worden. Beide onderwerpen geven het stadsbestuur dus weinig reden tot vreugde.

Het voorstel van het college om de politieke laag in de deelgemeenten te verkleinen stuitte zoals verwacht op veel weerstand bij de gevestigde politieke partijen. Dit bleek ook bij een vorige commissiebehandeling toen een grote delegatie deelraadsleden kwam inspreken. Het voorstel van het college kon vooral op steun van Leefbaar en de SP rekenen en enigszins aarzelend van de VVD. De grote vraag was: wat doet de PvdA? Hier kwam geen antwoord op aangezien de fractie intern verdeeld is over het collegevoorstel dat door haar eigen wethouder, Jantine Kriens, werd verdedigd. Volgende week donderdag buigt de raad zich over het voorstel. Wordt vervolgd.

Donderdagavond kwam de eerste bestuursrapportage in de commissie aan bod. De bestuursrapportage laat zien in hoeverre het stadsbestuur op koers ligt om de gestelde doelen te verwezenlijken. Uit de inventarisatie van het college bleek al dat zij slechts iets meer dan de helft van de gestelde doelen zou gaan halen, 29 van de 55. Uit een gisteren verschenen rapport van de Rekenkamer blijkt echter dat zelfs dit maar zeer de vraag is. De rekenkamer stelt dat maar 22 doelen echt op schema liggen. Dit plaatst ernstige vraagtekens bij maar liefst zestig procent van de zogenaamde mijlpalen die het college in 2006 stelde.

De rekenkamer acht het onwaarschijnlijk dat het stadsbestuur de doelen, met name op het gebied van veiligheid, alsnog gaat halen. Een kwart van de wijken staat er nu slechter voor dan toen het college in 2006 aantrad. Leefbaar Rotterdam waarschuwde hier bij de vorige veiligheidsindex al voor, maar extra inzet bleef achterwege of was ondermaats. De rekenkamer noemde verder als opvallend punt dat het college twintig tussentijdse doelstellingen wijzigde en dat het hier in acht gevallen om een aantoonbare ambitieverlaging ging.

Als excuus voor de tegenvallende prestaties werd in de commissie al snel de kredietcrisis genoemd, maar voor de meeste niet behaalde doelen -bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en inburgering- lijkt dit op zijn best vergezocht. Daarnaast, zo voerde Leefbaar voorman Marco Pastors terecht aan, waarschuwde Leefbaar Rotterdam vorig jaar al voor tegenvallers en drong Leefbaar er toen bij het college op aan alvast maatregelen te treffen. Dit advies werd door de wethouders destijds terzijde geschoven, en ook de ter zake kundige PvdA raadsleden betoogden vorig jaar nog dat de crisis aan Rotterdam wel voorbij zou gaan. Het verwijt van CDA wethouder Bolsius dat het met de wetenschap van nu makkelijk praten was, was dan ook aan de verkeerde partij gericht.