Gemeente Boxtel


Gemeente en ODC kiezen voor Essche Heike


De gemeente Boxtel en ODC hebben samen het programma van eisen voor de locatie voor ODC nog eens kritisch bekeken. Conclusie: met het huidige aantal leden en zelfs met een groei van 10% kan ODC toe met vier velden. Dit is belangrijk geweest in de keuze voor een locatie voor de voetbalvereniging. Met vier velden als uitgangspunt, is Essche Heike de beste locatie voor ODC. Ruimtelijk passen hier vier voetbalvelden, waarbij gelet is op behoud van een groot deel van de vijver en alle hindercirkels. Vier velden op Essche Heike kan in twee fases worden uitgevoerd. De eerste fase is de aanleg van minimaal twee kunstgrasvelden. Deze fase moet zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd. De tweede fase is het opknappen van de huidige accommodatie en de verplaatsing van Sportpark Molenwijk. Voor die fase moet een aantal zaken nog worden uitgezocht. Fase 2 moet ook worden uitgevoerd zonder financiële dekking door woningbouw op Essche Heike.


Afwegingen voor mogelijke locaties


Het college van B? heeft drie locaties overwogen: Essche Heike, Renbaan en 'De Oksel'. Renbaan is afgevallen omdat het draagvlak voor deze locatie binnen ODC ontbreekt en er geen zekerheid is over een positieve uitkomst van juridische traject. Ruimtelijk zou deze locatie de beste keuze zijn. De grond op de locatie 'De Oksel' is grotendeels in bezit van projectontwikkelaar Hendriks. Deze heeft gekeken naar inpassing van vier velden voor ODC in het gebied, waarmee een ruil zou kunnen plaatsvinden tussen de gronden van Hendriks in 'De Oksel' en die van de gemeente op Essche Heike. Dit blijkt ruimtelijk toch te krap te zijn. Essche Heike is ruimtelijk passend, met vier velden. De mogelijkheid deze locatie in twee fases te ontwikkelen is ook een belangrijk argument vóór Essche Heike.


Wat moet er geregeld worden voor Essche Heike?


De keuze voor een locatie is de eerste stap. ODC heeft met deze keuze niet per direct een nieuwe locatie, maar als het aan de gemeente en ODC ligt is die weg wel ingeslagen. De eerste fase van minimaal twee kunstgrasvelden kan als eerste worden uitgevoerd. Dit kan snel starten. De tweede fase, het opknappen van de huidige accommodatie en de verplaatsing van Sportpark Molenwijk, volgt in de toekomst. Tussen deze twee fases moet worden onderzocht of de beste plek voor de twee extra velden inderdaad de plek van de manege is, of dat er wellicht nog andere opties zijn. Voor de locatie Essche Heike moet een deel van de vijver worden gebruikt. Deze blijft grotendeels behouden, omdat hij als ondergrond voor sportvelden niet geschikt is.