KNHS


Rotterdam getrakteerd op spannende landenwedstrijd springen 19 juni 2009
Albert Zoer - Okidoki


Nederland derde in Meydan FEI Nations Cup Rotterdam

Rotterdam (KNHS) - Het CHIO van Rotterdam is getrakteerd op een uiterst spannende landenwedstrijd springen. Uiteindelijk was het de Franse equipe die in deze Meydan FEI Nations Cup aan het langste eind trok. Daarvoor was wel een barrage nodig, want zowel Frankrijk als de Verenigde Staten waren na twee manches op 13 strafpunten geëindigd. Na deze twee landen kwam het Oranje kwartet van bondscoach Rob Ehrens (Velp) op een fraaie derde plaats.

In de barrage ging voor de Verenigde Staten McLain Ward met Sapphire als eerste van start. Zijn foutloze rit leek nauwelijks sneller te kunnen, maar Française Pénélope Leprevost gaf zich niet zomaar gewonnen. Onverschrokken stuurde de amazone haar paard Jubilee d'Ouilly foutloos in een tijd van 32.53 seconden over de finish en dat was vier tiende sneller dan de tijd van haar Amerikaanse opponent.

Voor Nederland kwamen Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blaauwendraad's O'Brien (v. Peter Pan), Marc Houtzager (Rouveen) met Opium VS (v. Polydor), Albert Zoer (Echten) met Okidoki (v. Jodokus) en Nederlands kampioen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC Van Grunsven Whisper (v. Querelle) in actie. Na de eerste manche stonden de ruiters van Rob Ehrens nog op een gedeelde vijfde plaats, maar dankzij een ijzersterk optreden in de tweede ronde klom het team op naar de derde positie.
In de eerste manche reed Marc Houtzager als tweede Nederlandse starter een ijzersterke foutloze ronde. In de tweede manche was de hengst Opium VS net iets drukker en maakte een springfout. Albert Zoer kwam als derde Nederlandse ruiter in de piste en reed in de tweede manche vlekkeloos rond, nadat hij juist in de eerste manche nog één springfout had moeten incasseren. Angelique Hoorn had voor Nederland het spits afgebeten, maar kende in de eerste manche met acht strafpunten niet haar sterkste optreden. In de tweede ronde straalde de combinatie meer rust uit, wat resulteerde in slechts één springfout. Het paard BMC Van Grunsven Whisper debuteerde onder Jeroen Dubbeldam op dit niveau. In de eerste manche deed het paard het uitstekend met één springfout. In de tweede manche kreeg de combinatie al vroeg in het parcours een fout, waarna er duidelijk te veel spanning ontstond en er nog twee balken in het Rotterdamse zand terecht kwamen.

Bondscoach Rob Ehrens was na afloop een tevreden man. Niet alleen verdiende de ruiterequipe 32.000,--, ook de vijfde plaats die Nederland nu inneemt in de tussenstand van deze prestigieuze serie landenwedstrijden stemt hem tevreden. "Voorheen waren er in de finale dubbele punten te verdienen en dan kon er nog van alles gebeuren. Dat is nu niet meer zo en daarom is het belangrijk dat we er nu na vier wedstrijden al goed voor staan. Daarnaast ben ik ook in de luxe positie dat ik kan kiezen uit een aantal zeer goede combinaties voor de landenwedstrijden die nog komen. Het is nu zaak voor iedereen een zo goed mogelijke planning te maken voor de rest van het seizoen", aldus Ehrens.
Ook het feit dat de Nederlandse ruiters door hun derde plaats van vandaag de Rotterdamse piste nogmaals mochten betreden voor de prijsuitreiking was een extra bekroning voor Ehrens en zijn ruiters. "Dat is altijd mooi, maar helemaal voor eigen publiek", vertelde de bondscoach tijdens de persconferentie.

Het eerste grote evenement is voor de Nederlandse springruiters nu het vermaarde CHIO van Aken in Duitsland, waar ook een Meydan FEI Nations Cup op het programma staat. Eind augustus moeten de ruiters van Oranje klaar zijn om te presteren op het Europese kampioenschap, dat in het Engelse Windsor wordt verreden.

Na de wedstrijd in Rotterdam maakte Ehrens ook de namen bekend van de combinaties die hij in principe in Aken in wil zetten. Dat zijn Albert Zoer met Okidoki, Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Walnut de Muze, Angelique Hoorn met Blaauwendraad's O'Brien en Marc Houtzager met Opium VS.

Jantien van Zon / Persburo Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Meydan FEI Nations Cup:


1) Frankrijk 13 - na barrage winnaar

2) USA - 13 - na barrage tweede

3) Nederland - 16

- Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - (8) + 4
- Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 0 + 4
- Albert Zoer (Echten) - Okodiki - 4 + 0

- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Whisper - 4 + (12)
4) België - 19

5) Ierland - 20

6) Zweden - 23

7) Duitsland - 24

8) Groot-Brittannië - 25

Niet terug voor de 2e ronde:

9) Zwitserland - 20

10) Italië - 21

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup na 4 wedstrijden:


1) USA: 22 + 7 = 29

2) Zwitserland: 21 + 0 = 21

2) Frankrijk: 11 + 10 = 21
4) Duitsland: 16.5 + 2 = 18.5
5) Nederland: 11.5 + 6 = 17.5
6) België: 8.5 + 5 = 13.5
7) Groot-Brittannië: 9 + 1 = 10
7) Zweden: 7 + 3 = 10
9) Ierland: 3.5 + 4 = 7.5
10) Italië: 4 + 0 = 4

De kalender voor de Meydan FEI Nations Cup 2009 is als volgt:

Aken, Duitsland: 30 juni 5 juli
Falsterbö, Zweden: 16 19 juli
Hickstead, Engeland: 23 26 juli
Dublin, Ierland: 5 9 augustus

Foto's Albert Zoer en Marc Houtzager door Remco Veurink - www.jmint.eu en www.melissen.net