Stand van zaken A/H1N1 19/06/09: twee nieuwe bevestigde gevallen in België

19/06/2009 19:17

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat bij een analyse vandaag twee nieuwe gevallen van A/H1N1-griep bevestigd werden in België. Twee andere stalen testten positief voor de seizoensgriep en drie stalen testten negatief.

Het eerste geval betreft een man die in Vlaams-Brabant woont. Hij is op maandag 15 juni teruggekomen uit Australië en voelde op woensdag 17 juni de eerste griepsymptomen. De man was dus niet besmettelijk tijdens de vlucht. Donderdag heeft hij een arts geraadpleegd, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep. Hij werd thuis geïsoleerd en krijgt een behandeling met antivirale middelen. Sinds zijn terugkomst heeft hij nauw contact gehad met 12 personen, die allemaal gecontacteerd, thuis geïsoleerd en preventief behandeld worden met antivirale middelen.

Het tweede geval betreft een jongeman uit West-Vlaanderen. Op donderdag 18 juni is hij teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek, maar hij voelde op 16 juni al de eerste symptomen. De dag van zijn terugkomst heeft hij een arts geraadpleegd, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap beslist heeft om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleek de test positief voor de A/H1N1-griep. Hij is thuis geïsoleerd en krijgt een behandeling met antivirale middelen. Omdat de man mogelijk besmettelijk was tijdens de vlucht, besloten de gezondheidsautoriteiten om de passagierslijst op te vragen. Als er andere passagiers een risico hebben opgelopen tijdens deze vlucht, zal de overheid contact met hen opnemen. Sinds zijn terugkomst heeft hij nauw contact gehad met 1 persoon, die gecontacteerd, thuis geïsoleerd en preventief behandeld wordt met antivirale middelen.

Tot op vandaag zijn in België 26 gevallen van de A/H1N1- griep vastgesteld. Het Interministerieel Commissariaat Influenza blijft alle verdachte gevallen van de A/H1N1-griep in ons land van nabij opvolgen en informeert de pers dagelijks over de stand van zaken.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel