Gemeente Zandvoort


Energielabel Raadhuis (05-06-2009)

Goed zichtbaar hangt het nieuwe energielabel in de hal bij de hoofdingang van het raadhuis Zandvoort - hier op foto.

Informeren
Het energielabel is daar opgehangen, zodat iedereen kan zien dat dit gemeentegebouw voldoet aan de Europese richtlijn. Het informeert bezoekers en personeel in welke verbruikerscategorie het gemeentehuis valt. 'G' - de laagste. Vergeleken met een huishoudelijk apparaat is het raadhuis een stokoude ijskast, waarvan de rubberen isolatiestrips loszitten.

Onderzoek
In 2008 is door Energie- & Milieumanagement Meijer een energie-onderzoek in het raadhuis verricht. Het energie-onderzoek was nodig om het energielabel te bepalen. Deze onderzoeken aan de grotere publieke gebouwen vinden plaats omdat dit een verplichting voor de overheid is die door de VROM-inspectie gecontroleerd wordt.

Advies
Het door Meijer verrichte onderzoek houdt in dat het gebouw zelf, de installaties en de toepassing hiervan onderzocht en beoordeeld is. Tevens wordt een advies gegeven over de te treffen maatregelen om het energiegebruik te verminderen.

Kleine maatregelen
Uit de analyses en de door Meijer voorgestelde energiebesparingsmogelijkheden blijkt dat er weinig enegiebesparing mogelijk is. Kleine maatregelen aan de installaties zijn reeds getroffen, maar het energielabel is en blijft G . Ingrijpende maatregelen worden door het bureau niet aanbevolen omdat deze veel kosten en weinig opleveren. Zandvoort moet het met het gebouw doen zoals het is.