Gemeente Zandvoort


Europese Verkiezingen - Hoe stemde Zandvoort? (05-06-2009)

Ook in Zandvoort is de PVV de grote winnaar van de Europese Verkiezingen. De nieuwkomer wist bijna 30% van de stemmen te winnen. Daarmee volgt de badplaats de landelijke uitslag. Ook D'66 wist een stevige winst te boeken: + 11%. Bijna 7% meer dan de partij scoorde bij de Europese Verkiezingen van 2004.

Verlies
De VVD wist zo'n 19% van de stemmers voor zich te winnen. Ten op zichte van de uitslag van de Europese Verkiezingen van 2004 een verlies van -5,27%. Het CDA verloor licht. De grote verliezer is de PvdA. Ten opzichte van de uitslag van de Europese Verkiezingen van 2004 verliest de partij meer dan stevig: - 10,85%. De SP verloor minimaal. Een verwaarloosbare 0,35%.

Interpreteren
Hoe nu deze uitslag te interpreteren? De Europese uitslagen worden in de media vooral gebruikt als indicatie voor nationale ontwikkelingen en verkiezingen. Toch moeten alle commentatoren zich ervan vergewissen dat de opkomst matig is geweest - In Zandvoort slechts 38,26%.

Europa
Dat is een te smalle basis om te kunnen extrapoleren en om te voorspellen wat bij komende verkiezingen mogelijke uitslagen zijn. De enige conclusies die nu getrokken kunnen worden: Wilders is definitief doorgebroken.

Lering
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart 2010. Alle partijen zullen lering moeten trekken uit deze verkiezingsuitslag. Ook de Nederlandse ambtenaren, waarvan een deel onlangs nog aangaf niet onder een PVV-bestuur te willen werken. (Bron: Re-Public. Lees het artikel: klik hier.)

Bekijk de uitslagen: klik hier en hier.