Gemeente Zandvoort


&CAT
CDA stelt vragen over Jaarrekening 2008 (05-06-2009)

De Jaarrekening 2008 is inmiddels door het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraadsleden aangeboden.

Commissie
Op 16 en 17 juni bespreekt de commissie Planning en Control dit stuk, waarin verantwoording afgelegd wordt over de bestedingen van de financiële middelen in 2008. Het CDA heeft inmiddels vragen gesteld over een onderdeel uit de rekening: de geactiveerde aanloopkosten van het project Middenboulevard.

Overschrijding
'Het kan toch niet zo zijn dat er zonder goedkeuring vooraf extra gelden worden uitgegeven wat leidt tot aanzienlijke overschrijdingen op gegeven kredieten en dat het op deze wijze wordt verantwoord in de jaarrekening.Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid als raadslid t.a.v. budgetbewaking en budgetrecht', aldus de Zandvoortse Christendemocraten

Hieronder volgt de CDA-brief
Lees ook het eerder verschenen bericht - hier.

Geachte heer,

De CDA fractie heeft vragen over uw aanbeveling 6, blz. 6 van de concept rapport over jaar 2008, geactiveerde aanloopkosten project Middenboulevard

U stelt 'de financiële verwerking heeft conform de eisen van het BBV plaatsgevonden' en dat de kosten als actief in de balans aanwezig blijven waardoor er jaarlijks rente dient te worden toegevoegd aan het actief. Verder stelt u dat jaarlijks de voorziening opnieuw beoordeeld dient te worden wat zal leiden tot een verhoging met circa EUR. 28.000 per jaar.

Gesteld wordt dat het gaat om aanloopkosten van het afgekeurde bestemmingsplan. Dit is niet juist ! Het betreft hier de aanloopkosten van het opstarten van het project Middenboulevard. Voor het maken van bestemmingsplannen zijn er altijd separate kredieten door de Raad ter beschikking gesteld. In de vergadering van december 2008 is zelfs nog een aanvullend krediet ad. EUR. 87.500 ter beschikking gesteld voor het aanpassen van het afgekeurde bestemmingsplan.

Uit de volgende stukken:

1. B&W advies d.d. 14 okt 2008 regnr. 2008/10/1244
2. Interne memo 20-8-2008 regnr. OB/RO/2008/13475

blijkt dat de genoemde kosten betrekking hebben op het project Middenboulevard waarvoor dit college een projectorganisatie heeft opgetuigd met deskundigen, inhuur en projectleider. Hiervoor is in mei 2007 bij raadsbesluit een krediet gegeven voor een bedrag van EUR. 468.350 (regnr. OB/RO/07/3013). Raadsvoorstel luidde: Middelen beschikbaar te stellen (uit algemene reserve) van EUR. 468.350 voor capaciteit en werken voor het project Middenboulevard en deze middelen later onder te brengen in de grondexploitatie.

In de commissie behandeling van november 2008 agendapunt 7 regnr. OB/RO/2008/10/1290 over de plankosten project Middenboulevard zijn al deze stukken in beraadslagingen betrokken geweest, niettemin is het college niet over gegaan tot het vragen van aanvullend krediet of een wijze van afboeking. Zie raadsvoorstel OB/RO/2008/10/1290. met besluit versie 2. (stukken te vinden bij de commissievergadering, noot redactie)

CDA vraagt aan u of na het lezen van de genoemde twee stukken: B&W advies en Interne Memo met daarbij een raadsbesluit van mei 2007 met een krediet van EUR. 468.350 er spraken kan zijn zoals u stelt: 'de financiële verwerking heeft conform de eisen van het BBV plaatsgevonden.'

U stelt verder dat de kosten als actief in de balans aanwezig blijven waardoor er jaarlijks rente dient te worden toegevoegd aan het actief. Waar kunnen we dat vinden.

Gesproken wordt over een voorziening die getroffen is. Wat bedoelt u nu feitelijk en klopt dit met de vastlegging in de jaarrekening??

Onze conclusie uit de cijfers is de volgende:

In de balans Creditzijde (page 161), bij de reserve stedenbouwkundige ontwikkeling (zie ook page 169) is voor een bedrag EUR. 607.000 in mindering gebracht. Ook is op de balans debetzijde (pag. 160) bij vlottende activa, onderhanden werk, bouwgronden in exploitatie EUR 607.000 in mindering gebracht. Balans totalen nemen dus met 607.000 af. Nergens is er een bedrag verder voorzien?

In de exploitatierekening bij programma 5 blz. 139 is een bedrag EUR. 607.000 als N= nadeel geboekt. Betekent dus dat er EUR 607.000 afgeboekt is.

Het kan toch niet zo zijn dat er zonder goedkeuring vooraf extra gelden worden uitgegeven wat leidt tot aanzienlijke overschrijdingen op gegeven kredieten en dat het op deze wijze wordt verantwoord in de jaarrekening.Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid als raadslid t.a.v. budgetbewaking en budgetrecht. Is deze wijze van handelen en afhandeling wel rechtmatig te noemen ?

Gaarne wenst de CDA fractie van u een schriftelijk antwoord zodat er voor alle partijen duidelijkheid hier over komt en dat de gemeenteraad uiteindelijk de juiste beslissingen neemt. Gaarne bereid voor het geven van een toelichting

Met vriendelijke groeten,

G..J. Bluijs CDA fractie