Gemeente Zandvoort


&CAT
Commissie Raadszaken bespreekt concept-Milieubeleidsplan 2009-2013 (05-06-2009)

Het is de vraag hoe het concept- Milieubeleidsplan 2009 - 2013 ontvangen zal worden in de commissie Raadszaken van 18 juni.

Onvoldoende
Het milieubeleidsplan heeft een geschedenis. Eerdere ontwerpversies zijn in 2007 en in 2008 door de commissie als onvoldoende beoordeeld. Een raadswerkgroep werd opgericht die verschillende aanpassingen aan het plan heeft voorgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders biedt het aangepaste plan nu aan de raad aan voor de politieke bespreking en afhandeling ervan.

Kader voor uitvoering
Het milieubeleidsplan vormt het kader voor de uitvoering van de gemeentelijke milieutaken. Het schetst wat burgers en ondernemers de komende jaren op milieugebied mogen verwachten van de gemeente. Duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving zijn zaken waarop de stellers van het stuk inzetten. Maar ook wordt nadrukkelijk gepleit voor samenwerking en integraliteit.

Duurzaamheid
Het plan beschrijft dit aan de hand van een thema's als stimuleringsbeleid duurzame ontwikkeling, recreatie en toerisme, duurzaam bouwen en natuur- en milieueducatie. Binnen het thema recreatie en toerisme wordt een accent gelegd op duurzaamheid, onder meer door het 'verdienen' van het 'green key keurmerk' door de ondernemers.

Bouwen
Binnen het thema duurzaam bouwen wordt de invoering van het GPR bepleit - een instrument waarmee de score op verschillende duurzaamheidsaspecten worden weergegeven. Nieuwbouwontwerpen kunnen zo doorgemeten worden en -indien de uitkomsten niet tot tevredenheid stemmen- aangepast worden.