'Minister Verburg kiest voor gruweldood varkens met CO2'


AMSTERDAM, 20090619 -- Minister Verburg van LNV wil de grootste varkensslachterij van Europa - VION - in Boxtel (1200 varkens per uur) laten doorgaan met de omstreden CO2-bedwelming ondanks tegenargumenten van bekende bedwelmingswetenschappers als Dr. Hoenderken en dierenorganisaties dat deze methode de varkens een ónaanvaardbaar gruwelijke doodsstrijd bezorgt met hevige pijn in keel en longen, ademnood, paniek en angst. In haar motivatie om dit grote dierenleed voort te zetten verschuilt de minister zich achter het onderzoek van de Animal Science Group (ASG) en achter de keuze van de Dierenbescherming.

Het onderzoek van de ASG naar 'welzijns'verbetering tijdens de CO2-bedwelming heeft zich echter duidelijk laten leiden door economische motieven en bovendien ontbreken er twee essentiële onderzoeksfactoren. De Dierenbescherming die de voorkeur geeft aan de CO2-bedwelmingsmethode omdat de varkens door groepsbedwelming steun aan elkaar zouden ondervinden, is blijkbaar onkundig van het feit dat het bij een verwerkingssnelheid van 1200 varkens per uur uitgesloten is dat varkens in dezelfde groep binnenkomen als waarmee ze voordien hebben samengeleefd. Omdat de varkens elkaar niet kennen is er van onderlinge steun geen sprake meer, maar zijn er juist veel onderlinge conflicten en gevechten.

Begin volgende week stemt de Tweede Kamer over de omstreden CO2-gasbedwelming voor slachtvarkens. Aangetoond is dat de varkens circa een halve minuut zeér ernstig lijden door pijn (in keel en longen), ademnood, enorme paniek en angst. Conclusie van het in april afgeronde ASG-onderzoek was dat bedwelming met pure CO2 ernstig ongerief gaf, maar dat toevoeging van zuurstof (O2) geen welzijnsverbetering opleverde, dat de varkens bovendien al bijkwamen vóór de verbloeding, en dat verder onderzoek hiernaar overbodig was.
Een zeer merkwaardige conclusie omdat vanaf 1985 er al gepubliceerd is over CO2-O2-bedwelming. Zo worden proefdieren voór het doden bedwelmd met CO2-O2, en zijn er wereldwijd zo'n twintig pluimveeslachterijen waar de kippen met CO2-O2 worden bedwelmd. Door raampjes kan men het gehele bedwelmingsproces volgen en zien hoe rustig, zonder angst, pijn of ademnood de dieren bewusteloos raken.

Bestudering van het ASG-onderzoeksrapport wees bovendien uit dat twee essentiële factoren ontbraken:
a. Bevochtiging van het CO2-O2-gasmengsel met water van 40 graden. Hierdoor wordt pijn in keel en longen (slijmvliesirritatie) in belangrijke mate tegengegaan. Bevochtiging heeft in het ASG-onderzoek niet plaatsgevonden.
b. De zuurstof (O2) mag slechts 20 seconden worden toegediend in een concentratie van 30%. Dan is het varken bewusteloos. Als dan de zuurstoftoevoeging niet onmiddellijk wordt gestopt komt het varken weer bij voor het wordt verbloed. In het ASG-onderzoek is de zuurstof veel te laag en veel te lang toegediend. Het is daarom geen wonder dat de varkens veel te snel weer bijkwamen.

Steun aan elkaar zouden de varkens alleen tijdens het vóórtraject (vervoer, uitladen en drijven naar het bedwelmingsapparaat) kunnen hebben als ze elkaar kennen en in dezelfde groep hebben geleefd. Zitten de dieren eenmaal in groepjes van 8 à 9 in een bedwelmingscabine, en worden ze blootgesteld aan de pure CO2, dan maakt het niets meer uit of ze elkaar kennen. Hier is ieder dier 30 seconden lang alleen maar bezig met zichzelf en hoe het kan ontsnappen uit de hel van paniek, angst, pijn in keel en longen en ademnood. De dieren happen naar adem en trappen wild om zich heen, waarbij ze elkaar en zichzelf ernstig kunnen verwonden.

Bij elektrische bedwelming worden de varkens individueel bedwelmd. Ze worden in een groep naar een restrainer gedreven, waar ze enkele meters achter elkaar moeten lopen. Dat geeft wellicht wat paniek, maar na elektrische bedwelming raken de dieren binnen een seconde bewusteloos, zonder pijn of ademnood, mits deze bedwelming goed wordt uitgevoerd. Helaas worden bij elektrische bedwelming veel fouten gemaakt die veel dierenleed veroorzaken. Dat ligt echter niet aan de methode, maar aan het gebrek aan toezicht, het ontbreken van vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheidsgevoel bij het uitvoerend personeel. Het wordt daarom hoog tijd dat de minister en de politieke partijen zich hard maken voor een zeer zorgvuldige uitvoering van deze elektrische bedwelming, in plaats van miljoenen varkens door CO2 vergassing en onzorgvuldig uitgevoerde elektrische bedwelming een gruwelijke dood tegemoet te laten gaan.

In onderstaande link de beelden van de gruwelijke wijze waarop varkens worden verdoofd, voorafgaand aan het slachten. Deze zijn gemaakt tijdens meerdere wetenschappelijke onderzoeken aan de universiteit van Zürich. Alleen al bij varkensslachterij Vion in Boxtel ondergaan per week 55 duizend dieren groepsgewijs dit lot.

www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=N082tXCac08

Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp





Ingezonden persbericht