Nederlander minder bezorgd over kredietcrisis


ENSCHEDE, 20090619 -- Ten opzichte van maart 2009 is de bezorgdheid over de kredietcrisis onder de Nederlandse bevolking afgenomen. Voor dit jaar verwachten minder Nederlanders dat de financiële crisis verder zal verslechteren. Men maakt zich echter wel meer zorgen over de economische situatie en de werkgelegenheid in 2010. Vertrouwen in de Nederlandse media om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de kredietcrisis is aanzienlijk afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. Het onderzoek is afgenomen van 12 juni tot en met 17 juni 2009 onder 1180 leden van het onderzoekspanel mijnopinie.nl.

In maart van dit jaar was nog 64 procent van de Nederlanders van mening dat de kredietcrisis een dringend probleem is. In juni van dit jaar wordt de kredietcrisis als aanzienlijk minder dringend ervaren door de Nederlandse bevolking en geeft 54 procent van de ondervraagden aan de kredietcrisis een dringend probleem te vinden. De mate waarin de Nederlandse bevolking persoonlijk getroffen is door de krediet crisis is licht afgenomen van 15 procent naar 12 procent . Ook verwachten minder Nederlanders dat zij er persoonlijk op achteruit zullen gaan in de tweede helft van dit jaar (van 21 procent naar 16 procent).

Ten aanzien van 2010 is men meer bezorgd over de situatie met betrekking tot het eigen werk. Van de Nederlanders verwacht 16 procent dat de situatie ten aanzien van het eigen werk zal verslechteren, dit tegenover 12 procent in maart van dit jaar. Daarnaast verwacht bijna één derde van de Nederlandse bevolking dat de financiële situatie van de eigen huishouding zal verslechteren, deze verwachting is gelijk gebleven.

Nederlandse economie
Aanzienlijk minder Nederlanders denken dat de financiële crisis dit jaar nog verder zal verergeren. In maart van dit jaar verwachtte nog 30 procent van de Nederlandse bevolking dat de financiële crisis verder zou verergeren. Op dit moment verwacht nog 20 procent van de Nederlanders dat de crisis verder zal verergeren in de rest van dit jaar.

De bezorgdheid over de economische situatie in 2010 onder de Nederlandse bevolking is enigszins toegenomen. Ruim de helft van de Nederlanders verwacht dat de economische situatie volgend jaar zal verslechteren, dit tegenover 45 procent van de ondervraagden in maart. Daarnaast is men ook aanzienlijk meer bezorgd over de werkgelegenheid in 2010. Van de Nederlanders verwacht 68 procent dat de werkgelegenheid volgend jaar zal verslechteren. In maart van dit jaar was nog ruim de helft (54 procent) bezorgd over de werkgelegenheid in 2010. Ook verwachten enigszins meer Nederlanders dat de politieke stabiliteit in 2010 zal verslechteren. Van de ondervraagden verwacht 53 procent volgend jaar een verslechtering van de politieke stabiliteit. In maart verwachte 47 procent van de Nederlanders een afname van de politieke stabiliteit.

Vertrouwen in oplossing kredietcrisis
Net als in maart hebben de Nederlanders het meeste vertrouwen in de Nederlandse Bank als het gaat om een bijdrage aan oplossingen voor de kredietcrisis, gevolgd door de vakbonden. Wel is het vertrouwen in beide instellingen enigszins afgenomen. Alleen voor deze twee instellingen geldt dat het deel van de Nederlanders dat vertrouwen heeft groter is dan het deel dat geen vertrouwen heeft. De media (17 procent), de politieke partijen (26 procent) en de banken / financiële instellingen (27 procent) krijgen het minste vertrouwen van de Nederlandse bevolking. Opmerkelijk is het relatief lage vertrouwen in de media, aangezien deze in maart van dit jaar nog aanzienlijk meer vertrouwen genoten ( 27 procent). Daarentegen is het vertrouwen in de banken en financiële instellingen gegroeid van 22 procent naar 27 procent. Het vertrouwen in de politieke partijen onder de Nederlandse bevolking is nagenoeg gelijk gebleven.

Aan de peiling hebben 1180 Nederlanders deelgenomen. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) voert regelmatig opinieonderzoek uit om de meningen en visies van Nederlanders inzichtelijk te maken.





Ingezonden persbericht