Ingezonden persbericht


Persbericht
27 januari 2009

Indonesische superster in Tropentheater
Harry Potter en Osama Bin Laden in wajang voorstelling

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni treedt de Indonesische poppenspeler Ki Enthus Susmono op in het Tropentheater in Amsterdam, aanvang 20.30 uur. Deze Javaanse wajang kunstenaar heeft in eigen land de status van 'superstar'. De personages in zijn poppenspel zijn o.a. Batman, Harry Potter, George W. Bush en Osama Bin Laden.

Ki Enthus Susmono is vernieuwend vanwege zijn extravagante speelstijl en poppen van wereldleiders en stripfiguren. Ook zijn muziek en presentatie maken hem de grote vernieuwer onder de Javaanse poppenspelers. Ki Enthus heeft met zijn zeldzame theatrale gevoeligheid, het klassieke wajangtheater opnieuw uitgevonden en er een gebeurtenis van gemaakt waar duizenden Indonesiërs op af komen.

Explosief gamelanspel
Speciaal voor deze voorstelling heeft de excentrieke Javaanse componist Dedek Wahvudi een groep van acht ster gamelan spelers en zangers samengesteld. Zij begeleiden Ki Enthus met explosief gamelanspel en rumoerig commentaar.

Batman, Bush en Bin Laden
Om de teruglopende belangstelling voor wajang onder jongeren tegen te gaan, introduceerde Ki Enthus sinds 2001 nieuwe personages als Batman, Bush en Bin Laden. Ze bespreken zaken als wereldvrede, aids en religie.

Ingenieus theaterlicht
In tegenstelling tot andere poppenspelers, gebruikt Ki Enthus geen rechthoekig scherm met wit licht maar een enorm halfrond beschilderd scherm, een wereldbol voorstellend, en ingenieus theaterlicht.

Expositie Tropenmuseum
In het Tropenmuseum is vanaf 30 januari een tentoonstelling te zien over deze bijzondere Indonesische poppenspeler: 'Wayang Superstar'.

Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam.
Kassa: (020) 5688 500 www.tropentheater.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht