Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wayang Superstar!
" Dewaruci " door Ki Enthus Susmono
Twee exclusieve voorstellingen van de Indonesische wajang superster Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni 2009 in Tropentheater, Amsterdam

De controversiële Javaanse poppenspeler en poppenmaker Ki Enthus Susmono heeft in eigen land de status van 'superstar'. Door zijn vernieuwende speelstijl en vanwege zijn kritische politieke teksten (hij heeft hiervoor zelfs in de gevangenis gezeten) maakt hij van het klassieke wajangtheater een enerverend spektakel waar duizenden Indonesiërs op af komen.

Ki Enthus Susmono heeft een extravagante speelstijl. Om de teruglopende belangstelling voor wajang onder jongeren tegen te gaan, creëerde Ki Enthus sinds 2001 nieuwe wajang-personages als Batman, Bush en Bin Laden. In een quasi-traditionele setting bespreken ze hedendaagse, aansprekende zaken als wereldvrede, aids en religie, maar natuurlijk ook corruptie. In tegenstelling tot andere poppenspelers, gebruikt Ki Enthus geen rechthoekig scherm met wit licht, maar een enorm halfrond beschilderd scherm, een wereldbol voorstellend, en maakt hij ingenieus gebruik van verschillende kleuren theaterlicht en stroboscoop. Verder voert hij ook in de muziek vernieuwingen door, zoals het gebruik van meerdere zangeressen tegelijk, of het incorporeren van een Chinees ensemble.

De voorstelling, "Dewaruci" vertelt het verhaal van de avonturen van een watergod, vol spectaculaire gevechten, 'secret powers', draken en reuzen. Speciaal voor deze voorstelling heeft de excentrieke Javaanse componist A. Dedek Wahyudi Sutrisna een groep van acht topgamelan-spelers en -zangers samengesteld. Zij begeleiden Ki Enthus met explosief gamelanspel en rumoerig commentaar. Vooraf is er een korte inleiding over de voorstelling door Pim Westerkamp, conservator van het Tropenmuseum. Poppenspeler en orkest worden live gefilmd en ook vertoond op een groot videoscherm boven het podium.

Deze voorstellingen worden georganiseerd door het Tropentheater en vinden plaats op een bijzondere locatie: de Lichthal van het Tropenmuseum.

In het Tropenmuseum is t/m 2 augustus 2009 ook nog de tentoonstelling 'Wayang Superstar' te zien over deze bijzondere Indonesische poppenspeler.

Wajang Superstar: Dewaruci
Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni 2009
Tropentheater (locatie de monumentale Lichthal)
Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Aanvang 20.30 uur
Entree 25,- incl één pauzedrankje, geplaceerde plaatsen

Ook te boeken;Speciaal arrangement: Entree voorstelling + entree tentoonstelling Wayang Superstar (extra opening vanaf 19 uur) + Indonesisch Buffet E 35,-

Info en kaartverkoop www.tropentheater.nl en 020 - 56 88 500 ..........................................