Woonbond


05-06-2009

Vriendenvereniging tegen ongeremde sloop

Vanaf 19 juni is er een vereniging die zich verzet tegen wat zij ongeremde sloopplannen noemt. Daarbij gaat het om sloopplannen van woningcorporaties, gemeenten en andere grote organisaties. In de vereniging zitten vooral ervaringsdeskundigen. De mensen die al eens overhoop lagen met instanties. De nieuwe organisatie gaat Vereniging van Vrienden van Ganzedijk heten. De Woonbond onderzoekt de mogelijkheden om samen op te trekken.

De man achter de nieuwe vereniging is Jaap Huurman. Hij vindt dat woningcorporaties en gemeenten in het hele land nog steeds hun zin doorduwen bij vernieuwing en renovatie van woonwijken. Bewoners mogen in een klankbordgroep hun zegje doen, maar vervolgens staan de definitieve plannen haaks op hun wensen. De slopershamer staat vaak al klaar'. (ANP, 4 juni). Huurman ondersteunde vorig jaar de inwoners van het Groningse gehucht Ganzedijk bij hun strijd tegen plannen die het dorp bedreigden.

De vereniging is ook vernoemd naar Ganzedijk. Het complete dorp zou plaats moeten maken voor dure nieuwbouw. De bewoners van de 57 woningen in Ganzedijk verzetten zich destijds met succes tegen dat voornemen. De provincie Groningen zette het sloopplan uiteindelijk in de koelkast. Afgelopen najaar presenteerden de inwoners van Ganzedijk hun eigen toekomstvisie op hun gehucht.

In de nieuwe vereniging zitten bewonersorganisaties en experts uit wijken die eerder in verzet kwamen tegen grootschalige plannen. Daaronder zijn inwoners van Ganzedijk, maar ook inwoners van Vreewijk in Rotterdam, Presikhaaf in Arnhem en Amsterdam-Osdorp. Het gaat niet alleen om huurders, maar ook om huiseigenaren.

De vereniging wil bewoners van bedreigde wijken helpen bij het samenstellen van alternatieve toekomstplannen voor hun wijk en als bemiddelaar optreden. De vereniging kreeg een startsubsidie van 10.000 euro van minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie.



© 2009 Nederlandse Woonbond Amsterdam