Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Delftse scholier weet niet van opgeven
Nieuwe recordpoging stuurt 250 waterraketten de lucht in

Nóg groter en vooral veel natter moet het worden. Dat zegt de veertienjarige Delftse scholier Boyan Slat. Op vrijdag 19 juni aanstaande zal hij - na een eerder mislukte poging vorig jaar - liefst 250 waterraketten het Delftse luchtruim in schieten. "En dit keer gaat het wél lukken! Ik heb officiële autorisatie gekregen van de Guinness World Records(TM) organisatie om op 19 juni aanstaande voor een gloednieuwe wereldrecordcategorie 250 waterraketten simultaan te lanceren.”

Zijn eerste poging om met de lancering van 102 waterraketten een nieuw wereldrecord te vestigen viel vorig jaar vanwege een technisch mankement helaas in het water, maar de jonge Delftse onderzoeker weet niet van opgeven. "Dat was domme pech. Door een kapotte compressor viel op het laatst de druk weg, waardoor de laatste 22 raketten aan de grond bleven staan. Ik baalde daar enorm van, maar zag het uiteindelijk maar gewoon als een test. Een voorbereiding voor wat er nu komen gaat." Het eerste voorproefje was desondanks overtuigend. De tachtig raketten die wel de lucht ingingen zorgden voor een groots spektakel, niet in de laatste plaats omdat de lancering gebeurde op de tonen van speciaal door Boyan zelf gecomponeerde muziek. Dat zal ook dit keer weer het geval zijn.

Hoewel Boyan Slat alle lanceringsystemen weer zelf in de schuur achter zijn ouderlijk huis gemaakt heeft ("ik ben daar maanden mee bezig geweest"), kan hij dit keer ook op veel medewerking vanuit de Technische Universiteit Delft rekenen. Liefst 250 studenten helpen mee met de lancering en de recordpoging wordt nauwgezet gecontroleerd door enkele officials, waaronder een Delftse wethouder en een notaris. Ook weet de jonge uitvinder zich gesteund door een aantal sponsors (technisch bedrijf Festo, steigerbouwer Layher, Skiffy kunststof onderdelen en Piri Parket), die bepaalde onderdelen van het terrein aan de Mekelweg 8 (sportcomplex TU Delft) voor hun rekening nemen. Bovendien zal de recordpoging professioneel in high definition en in high speed gefilmd worden.

vrijdag 19 juni 2009
begin programma: 16.00 uur; lancering: 16.30 uur
Mekelweg 8 in Delft (sportcomplex TU Delft)

meer informatie op www.gottalaunch.com



Ingezonden persbericht