Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 15 juni 2009

Vijf jaar Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer bestaat niet alleen 40 jaar, maar is ook één van de jongste Nationale Parken in Nederland. Op 19 juni aanstaande vindt het lustrumsymposium plaats in restaurant Het Booze Wijf, in Lauwersoog. Centraal in het progamma staat de zoektocht naar de economische en maatschappelijke waarden van natuur. Het symposium is gericht op natuurorganisaties, recreatieondernemers, ambtenaren en bestuurders van de provincies Fryslân en Groningen, de waterschappen en gemeenten uit het gebied.

Van Lauwerzee naar Lauwersmeer
Na de afsluiting van de zee in 1969, is het Lauwersmeergebied ingrijpend veranderd. De hooggelegen zeebodems kwamen droog te liggen en er ontstond veel nieuwe natuur. In de jaren erop heeft deze natuur zich verder ontwikkeld en is een weids landschap ontstaan met grote biodiversiteit aan flora en fauna. Het Lauwersmeer heeft daarbij de status van 'wetland' gekregen. Water en land wisselen elkaar sterk af. Het gebied is de thuishaven geworden voor vele zeldzame vogels zoals de lepelaar, de blauwborst en het baardmannetje. Om de weidsheid te behouden, grazen er Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

Al na 35 jaar een Nationaal Park
Door de snelle ontwikkeling van nieuwe natuur in het gebied, werd het Lauwersmeergebied al in 1993 als potentieel Nationaal Park genoemd. Het is een aaneengesloten natuurgebied van ruim 6000 hectare, bestaat uit natuurterreinen, wateren en bossen, heeft een bijzondere landschappelijke gesteldheid en planten- en dierleven en er zijn goede mogelijkheden voor recreatief gebruik. Op 12 november 2003 werd het Lauwersmeergebied de status Nationaal Park toegekend. Het gebied wordt grotendeels door Staatsbosbeheer beheerd.

Winst door Natuur & Landschap
We zijn nu vijf jaar verder: het Nationaal Park Lauwersmeer is nog volop in ontwikkeling. De keuze voor het waterbeheer in het gebied is van groot belang voor de toekomst. Wat is de beste keuze voor het gebied als alternatief voor de oorspronkelijke verbinding met de Waddenzee? Die vraag moet op korte termijn beantwoord worden. Ook de vraag hoe natuur en recreatie zo goed mogelijk samen gaan blijft een spannende. Het park heeft winst behaald op het gebied van natuurrecreatie, -educatie, -voorlichting en onderzoek. Om deze winst te delen vindt het lustrumsymposium plaats. Tijdens het symposium wordt gedebatteerd over de maatschappelijke en economische betekenis van natuur voor onze leefomgeving. Ook is het symposium het moment voor Janny Vlietstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe, om afscheid te nemen als voorzitter van het Overlegorgaan.

Bijzondere sprekers
Sprekers op het symposium zijn Bram van de Klundert en Arnold Heertje. Van de Klundert is bioloog én secretaris van de VROM-raad. Hij bereidt momenteel een studie voor over het belang van wildernisnatuur in ons land. Daarvoor brengt hij in 2009 iedere maand een week door in een natuurgebied van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. De betekenis van ongerepte natuur en onze verhouding tot wildernisgebieden in Nederland, zijn onderwerp van zijn prikkelende bijdrage. Heertje doceerde 50 jaar als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en is één van Nederlands meest spraakmakende economen. Hij schrijft veel columns en artikelen en verzorgt presentaties waarin hij scherp en kritisch uit de hoek komt. In zijn presentatie verkent Heertje de economische waarde van het Nationaal Park als onvervangbaar kapitaalgoed.


- Einde persbericht -



Ingezonden persbericht